Züleyha Beyazyüz Ersingün’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 4, 2019

Züleyha Beyazyüz Ersingün’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çünkü çocuklar çok yakından tanıdığım ve en iyi iletişim kurduğum insanlar. Uzun yıllardır onlarla çalışıyorum. Her şeyin mümkün olabileceği bir dünyada yaşıyorlar. Onlarla gerçeğin ve şimdinin sınırlarına mahkum değilsiniz. Zamanda yolculuk edebilir, hayali bir dünyaya uçabilir, ejderhalarla dans edip, bir tavşanın ardından bahçedeki bir çukura atlayabilirsiniz. Kurguya, hayata başkalarının gözünden bakmaya, bir süreliğine başka biri gibi hissetmeye çok açıklar.

Ellerinde geleceğin gücüyle biz yetişkinler için imkansız hale gelmiş birçok düşü, “Önemi yok seni anlıyoruz” dercesine sahipleniyorlar.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk kitap Rıfat Ilgaz’ın yazdığı Bacaksız’ın Başından Geçenler kitabıydı. Okumayı öğrenmeden önce annem okurdu bana onu. Kafamın içinde annemin sesini duya duya, sobanın yanında o kitabı okuduğumu hatırlıyorum.

Çocukluğumda bende derin izler bırakan kitap olarak Pippi Uzunçorap’ı anmadan edemeyeceğim. Okumayı seven ve çizginin biraz dışında bir kız çocuğu olduğumu gören öğretmenimin hediyesiydi. Daha önce okuduğum kahramanlara hiç benzemiyordu. Büyükler kızar diye yapamadığımız her şeyin vücut bulmuş haliydi. İçime sürüden ayrılma, kendin olma ve haksızlığa isyan tohumları ekti.

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Olmaz mı? Her David Almond kitabından sonra böyle diyorum. Bana, iyi bir hikaye okumaktan daha fazla mutluluk ve ilham veren bir şey yok. Böyle hikayeler insanı değiştirir. Onu okumadan önceki kişi değilizdir artık.

“Keşke bu kitabı ben yazsaydım” düşüncesinin altında, insanları ve dünyayı değiştirecek hikayeler yazma hayali var. Bu hayal olmadan yazamayız.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son okuduğum kitap, Hippo Kitap’tan çıkan Mutluluk Bir Tilkidir. Küçük mutluluklara ve kaybetmekten korkmadan sevmeye dair hikayeyi de çizimleri de çok sevdim.

edebiyathaber.net (4 Aralık 2019)

Yorum yapın