Zehra Ünüvar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 17, 2018

Zehra Ünüvar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Aslında, büyükler için yazdığım öykülerle tanındım ilkin. Ödüller aldım. İlk kitabım Cilveli Kahve Bilgi Yayınevi’nden basıldı. Yazdığım öyküler epey beğenildi.

Bir söyleşide Muzaffer İzgü, çocuklara da yazmamı söyleyince cesaretlendim. İçimdeki çocuğun sesi hep vardı zaten. Oturup söyleşerek yazdık. Sevdik de söyleşmeyi. İşte işin sihri oradaymış sanırım. Sürdürüyoruz.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okumayı çok çabuk söktüm. Öğretmenimiz, okulun küçük kitaplığından bir kitap alabileceğimi söyledi ödül olarak. Kapısında “Müze” yazan odadaki dolaptan bir kitap seçtim. Büyük boy, karton kapaklı, resimli bir kitaptı. Kitabın kapağındaki, çizmeler giymiş, kocaman şapkalı kedi pek hoşuma gitmişti. İşte ilk okuduğum kitap ,  Charles Perrault’nun ÇİZMELİ KEDİ adlı kitabıdır. Masallara alışıktım. Çünkü kış gecelerinde bir araya gelen komşular masalcıların güzel masallarını dinlemeyi pek severdik. Böyle bir toplantıda ben de Çizmeli Kedi’yi okudum. Onlar dinlemekten bıkmadı; ben okumaktan… Okuya okuya kitabı  neredeyse ezberledim.  Komşularla toplandığımızda, masal anlatan büyüklere, masal okuyan bir küçük katılmıştı artık. Sevincimi, gururumu nasıl anlatmalı!

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Yazarına haksızlık etmiş olur muyum bilmiyorum ama severek okuduğum kitapların kapağını kapatırken aklımdan geçer çoğu zaman. Sonra da baştan düşünürüm yazılanları. Bazı bölümlerden vazgeçerim. Ya da düşüncem değişir. Öylece kapatırım konuyu.

Abbas Sayar’ın yazdığı YILKI ATI adlı kitabını okuduğumda çok etkilendim. Belki de at besleyen bir ailede büyüdüğüm için duyguları çok tanıdık buldum. Çok başarılı buldum. Uzun süre etkisinde kaldığım bir kitaptır.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Behiç Ak, hem yazıyor, hem de resimliyor ya; hayranım. Konuları da hoşuma gidiyor. Pelin Güneş’ten “BEŞ YILDIZLI EV”  kitabını bitirmedim henüz ama eğlenceli konusu ile dikkat çekici.

edebiyathaber.net (17 Ekim 2018)

Yorum yapın