Zamanın güzellik efsanesi “Benli Belkıs”ın bir roman kadar sürükleyici hikayesi

Ocak 2, 2018

Zamanın güzellik efsanesi “Benli Belkıs”ın bir roman kadar sürükleyici hikayesi

Gazeteci Şaziye Karlıklı’nın Benli Belkıs: Efsane Aşkların Kadını adlı biyografisi, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Benli Belkıs: Efsane Aşkların Kadını, 1930’lu ve 1940’lı yılların cemiyet hayatının Benli Belkıs olarak bilinen ünlü siması Belkıs Kemali Söylemezoğlu’nun yaşamöyküsü. Dönemin kaynaklarına dayanılarak anlatılan Benli Belkıs’ın hikâyesi bir tür biyografik roman.

Kitap Belkıs’ın Cumhuriyet muhalifi Süleyman Şefik Paşa’nın kızı olarak 1917’de Yemen’in San’a şehrindeki doğumundan 1972’de İstanbul Teşvikiye’deki dairesinde ölümüne kadar tüm hayatını ve her şeyden önce aşklarını, evliliklerini hikâye ediyor. Devrinin en güzel kadınlarından, karşılaştığı tüm erkeklerin başını döndüren Belkıs, ilk evliliğini 14 yaşında yaptı ve içlerinden biri 90 yaşındaki Mısırlı Gallini Fehmi Paşa olmak üzere beş defa evlendi. Aralarında Sir Arthur Conan Doyle’un oğlunun da yer aldığı sayısız flörtü, âşığı oldu. Peyami Safa’dan Nâzım Hikmet’e, Ed Pinaud’dan Merle Oberon’a yerli ve yabancı ünlü simalarla ilişkiler kurdu, hayatı, zevkleri, modaya bakışı, mücevherleri ve aşklarıyla dönemin gazetelerinin dedikodu sütunlarını doldurdu.

Benli Belkıs, çok hızlı yaşadıysa da, mutluluğu hiçbir zaman bulamadı. Kız kardeşiyle yaşadığı evde, yaşlanmış ve güzelliğini kaybetmiş olmanın üzüntüsüyle hayatını kaybettikten sonra da pek sevmediği lakabı Benli Belkıs, nesillerdir gündelik dilde yaşayan bir ifadeye dönüştü.

Yazar Hakkında:

Şaziye Karlıklı, 1961 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1982 yılında Türk Haberler Ajansı’nda başladığı gazeteciliğe 1985 yılından itibaren Nokta dergisinde devam etti. Ercan Arıklı yönetimindeki Nokta dergisinde toplum ve ekonomi üzerine araştırma ağırlıklı haberleriyle dikkat çeken Şaziye Karlıklı, bu dönemde “ileride yazabilirim” düşüncesiyle Türkiye’nin önemli figürleri ve olayları hakkında bilgi ve belge arşivlemeye başladı.

Daha sonra Ekonomist dergisinin Haber Müdürlüğü de dahil olmak üzere çeşitli dergilerde yöneticilik yapan Şaziye Karlıklı, Para dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğinden sonra medyadaki aktif yöneticilik görevini bıraktı. Gazete ve dergilerde yazmayı sürdürmekle birlikte ağırlıklı olarak kurum tarihi kitapları üzerinde çalıştı. Migros, İGS, YKM için hazırladığı kitapların yanı sıra Cumhuriyet Kıyafetleri, Suyla Buluşan Kent: Şanlıurfa, Değişimin Simgesi: Kahramanmaraş, Yaşayan Anadolu Takıları’nın da yazarıdır. Uzun yıllar Türkiye’nin önemli bir grubuna yayın ve iletişim danışmanlığı da yapmış olan Şaziye Karlıklı, günümüzde bütün profesyonel sorumluluklarını bıraktı ve “ileride yazabilirim” dediği kişi ve olayları kitaplaştırmaya başladı. Evli ve bir çocuk sahibi olan yazar, Ayvalık’ta yaşıyor.

edebiyathaber.net (2 Mart 2018)

Yorum yapın