“Yüz Karası”: Heyecanlı bir polisiye

Ekim 23, 2013

“Yüz Karası”: Heyecanlı bir polisiye

12488_Yuz_Karasi-Jonathan_Holt618Carnivia üçlemesinin ilki olan ve Jonathan Holt’un yazdığı polisiye roman “Yüz Karası” Yapı Kredi Yayınları’nca yayımlandı.

Holt, Katolik Kilisesi’nden ABD dış politikasına kadar birçok alanda iktidarın kötüye kullanılmasını ve insan doğasının güvenilmezliğini tartışıyor.

Yazarın çok sevdiği, romantik ve gizemli ama bir o kadar da karanlık Venedik şehri  romanına mükemmel bir arka plan oluşturuyor.

Holt’un öne çıkan bir başka özelliği de, romanı sürükleyen ilginç kadın karakterleri ve bariz feminist duruşu.
Venedik’te karnaval zamanı rahip giysili bir kadının cesedi kıyıya vurur. Kollarında bazı dinsel sembollerin dövmeleri vardır.

Yine Venedik yakınlarındaki Amerikan üssüne başvuran bir kadın gazeteci, Bosna Savaşı’nda ABD’nin rolünü araştırmaktadır. Üsse yeni tayin olan Teğmen Holton kadının talep ettiği bilgileri derlerken, ilginç belgelere ulaşır, öyle ki komplo teorilerine olan inançsızlığını sorgulamaya başlar.

Bunlar olurken Carnivia adlı bir sosyal paylaşım sitesinin yaratıcısı, gizemli bir bilgisayar dâhisi, devlete siteye erişim izni vermediği için yargılanmaktadır. Bu sitede kimler hangi gizli bilgileri paylaşmaktadır? Peki kadın rahip bildiği bir şeyden ötürü mü öldürülmüştür yoksa inancından ötürü mü? Lanetli olduğuna inanılan Poveglia adasındaki akıl hastanesi de neyin nesidir? Kilise’nin ve İtalyan mafyasının bütün bu olanlarla nasıl bir bağlantısı vardır?

Yüzbaşı Kat Tapo ve amiri Albay Piola cinayeti araştırmaya başladıktan sonra kendilerini hiç anlamlandıramadıkları karmakarışık bir ilişkiler ağının içinde bulurlar. Belli ki mafya ve kiliseyi de aşan bir örgütlenme söz konusudur ve attıkları her adım engellenmek istenmektedir.

23 Ekim 2013

Yorum yapın