Yusuf Atılgan’dan çocuklar için öyküler

Eylül 26, 2017

Yusuf Atılgan’dan çocuklar için öyküler

Yusuf Atılgan’ın çocuklara yazdığı Ekmek Elden Süt Memeden, 9 ve üstü yaş grubu için Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yusuf Atılgan’ın 1970 yılında kaleme aldığı ve ilk kez 1981 yılında yayımlanan Ekmek Elden Süt Memeden iki öyküden oluşuyor:  “Korkut’a Masal” ve “Ceren’e Masal”. Gerçek ve gerçek dışı öğelerle örülü bu iki masalda neler yok ki? Koca bir lahana içinde uyuyakalan bir çocuk, topraktan göğe kadar yükselen bir kabak, konuşan dev bir çoban köpeği…

Genç okurlar bu kitapla, edebiyatımızın bu büyük yazarının öyküleriyle tanışırken romanlarının atmosferi ve coğrafyası hakkında ipuçları edinecek. Yetişkin okurlar ise kült eserleriyle tanıdıkları bu usta kalemden bir çocuk kitabı okumanın tadına varacaklar.

— Hızlı gideceğiz. Boynuma sarıl. Bacaklarını sık. Tamam.

Hadi bakalım… Kocaman sarı bir köpeğin sırtına bineceğiz ve sonra ver elini gökyüzü…

YUSUF ATILGAN, 27 Haziran 1921’de Manisa’da doğdu. Manisa Ortaokulu’nu 1936’da, Balıkesir Lisesi’ni 1939’da, ikinci sınıfından sonrasını askerî öğrenci olarak sürdürdüğü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü de 1944 yılında tamamladı. Akşehir Maltepe Askerî Lisesi’nde bir yıl edebiyat öğretmenliği yaptı. 1946 yılında Manisa’nın Hacırahmanlı köyüne yerleşerek burada çiftçilik yapmaya başladı. 70’li yılların sonlarına doğru İstanbul’a döndü, Milliyet, Can gibi yayınevlerinde çevirmenlik, editörlük yaptı. Yusuf Atılgan, Tercüman gazetesinin 1955 yılında düzenlediği öykü yarışmasında “Evdeki” öyküsüyle birincilik (Nevzat Çorum adıyla katılmıştır), “Kümesin Ötesi” öyküsüyle de (Ziya Atılgan adıyla) dokuzunculuk kazandı. Yunus Nadi Roman Armağanı’na değer görülen ilk romanı Aylak Adam’ı 1959’da, ilk öykü kitabı Bodur Minareden Öte’yi 1960 yılında yayımladı. İkinci romanı Anayurt Oteli, 1973 yılında basıldı. Edebiyatımızın çağdaş klasiklerinden biri sayılan Yusuf Atılgan’ın bütün öyküleri Eylemci adıyla 1992 yılında yeniden basıldı. Tek çocuk kitabı Ekmek Elden Süt Memeden ise 1981 yılında çocuk okurlara ulaştı. Yusuf Atılgan, Canistan adlı romanını çalıştığı sırada, 9 Ekim 1989 günü İstanbul’da aramızdan ayrıldı.

Yusuf Atılgan’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

Canistan, 2017

Aylak Adam, 2017

Bütün Öyküleri, 2017

Anayurt Oteli, 2017

edebiyathaber.net (26 Eylül 2017)

Yorum yapın