“Yürümek Koşmak Uçmak”: Gençlikteki akran zorbalığının panzehiri var mı?

Ocak 23, 2013

“Yürümek Koşmak Uçmak”: Gençlikteki akran zorbalığının panzehiri var mı?

Sabrina Rondinelli’nin  yazdığı, Nilüfer Uğur Dalay’ın Türkçeye çevirdiği, Müren Beykan’ın editörlüğünü yaptığı Yürümek Koşmak Uçmak  adlı genç roman, Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı.

İtalya’da pek çok saygın edebiyat ödülünün sahibi Sabrina Rondinelli, tüm dünyada büyük bir sorun haline gelen akran zorbalığını özgün bir bakış açısıyla ele alıyor. Okuru, hem zorbanın hem de zorbalığa maruz kalanın kişisel labirentlerine davet eden roman, aile ve okul sarmalında büyümeye ve birey olmaya çalışan gençlerin mücadelesini samimi, akıcı ve genç bir dille aktarıyor. İlkgençliğin büyüme ve olgunlaşma sürecine sızan iktidar, şiddet, başarı, güzellik, şöhret gibi birçok konu üzerinde düşündürürken,  sorunlara alternatif çözümler üretilebileceğine dair umut veriyor. Gençlerin ya da bir zamanlar genç olan herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği roman, kendi sınırlarını keşfetmeye çalışan gençlerin mücadelesini “zorba”nın gözünden anlatarak okura, olaylara ters köşelerden bakma olanağı sunuyor.

Aynı sınıfta okuyan Asya ve Maria, gece ve gündüz gibi birbirinden farklı iki gençtir. Babası o küçük yaştayken evi terk etmiş Asya, bunalımlı annesiyle yalnız yaşamak zorunda kalmıştır. Alaycılık, zorbalık ve küçük hırsızlıklarla hayata meydan okumaya çalışır. Üstüne düşülen bir ailede “fazlaca” yedirilen Maria ise çalışkan ve içe kapalıdır. Kilolu görüntüsü, Asya ve çetesine sonsuz bir sataşma olanağı yaratır. Ama nereye kadar?..    

1972 yılında İtalya’da, Turin’de doğan Sabrina Rondinelli, edebiyat öğrenimi gördü. İlkokul öğretmenliğinin yanı sıra halk kütüphanelerinde yaratıcı yazma toplantıları düzenliyor, görme engelliler için işitsel kayıtlar hazırlıyor. Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Vakfı’nda çalışıyor. İlk romanı Yürümek Koşmak Uçmak 2008’de yayımlandı, 2009 yılında İtalya’nın saygın edebiyat ödüllerinden Bancarellino Ödülü ile Città Penne Ulusal Çocuk ve Gençlik Anlatıları Ödülü’nü kazandı. İkinci romanı La nostra prima volta (İlk Deneyimimiz) 2010’da, son romanı Caterina e i folletti scolastici (Caterina ve Okul Yaramazlıkları) 2012’de yayımlanan yazar, Turin’de yaşıyor.

edebiyathaber.net (23 Ocak 2013)

Yorum yapın