Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi: “Hedefimiz yurtdışında 100 Kültür Merkezi”

Ağustos 27, 2015

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi: “Hedefimiz yurtdışında 100 Kültür Merkezi”

hayati+develiYurtdışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde eğitim verecek Türkologlar için bilgilendirme toplantısı yapıldı. Eğitimcilere seslenen Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, “Şu anda Yunus Emre Enstitüsü’nün yurtdışında 42 merkezi var. Bu rakam 2023’de 100’e ulaşacak. Türkoloji Projesi kapsamında ise 37 yabancı ülkedeki 64 üniversite ile işbirliği protokolümüz var” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü, yurtdışındaki üniversitelerde Türk kültürü, dili ve tarihi konusunda Türkoloji bölümlerinde eğitim verecek hocaları görev yerlerine gitmeden önce bilgilendirmek amacıyla bir araya getirdi. Yunus Emre Enstitüsü’nün yürüttüğü Türkoloji Projesi hakkında açıklamada bulunan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, “Hepiniz aynı ailenin mensubusunuz. Bizim burada bir arada bulunmamıza vesile olan Türkoloji Projesi adında önemli projedir. Yunus Emre Enstitüsü, kültür diplomasinin en önemli kurumlarından bir tanesi. Bizim yaptığımız temel iş Türkiye’nin tanıtımı ve temsilidir. Kültürümüzün ve kültürel birikimimizin en seçkin unsurlarını yurtdışında tanıtmak ve temsil etmek temel görevimizdir” diye konuştu.

2023 hedefimiz yurtdışında 100 merkez

Bu tanıtım görevini hakkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Develi şöyle devam etti:

“Şu anda Yunus Emre Enstitüsü’nün yurtdışında 42 merkezi var. Bu rakam 2023’de 100’e ulaşacak. En yakın zamanda Moskova’da, Kuala Lumpur’da, Jakarta’da faaliyete geçmek istiyoruz. Her geçen yıl sesimizin ulaştığı coğrafyayı genişletmeye gayret ediyoruz. Türkoloji Projesi kapsamında ise 37 ülkeden 64 üniversite ile işbirliği protokolümüz var. Sözümüzün daha çok insana ulaşması ve geçkin olması temel hedefimiz. Eğer sözünüz geçkin olursa Türkiye’de huzurlu yaşamanız mümkün olur. Biz bütün dünyada daha güçlü olmak zorundayız. Dünyadaki imajımızın daha yükseğe taşınması lazım. Sahip olduğumuz bütün kültürel değerlerin doğru bir şekilde tanıtılması lazım.”

Türkoloji ile daha geniş kitlelere

Yunus Emre Enstitüsü’nün 42 merkezde kültür tanıtımı yaptığının altını çizen Develi, “Enstitümüz kültür diplomasisi yapıyoruz. Sizler de bugünden itibaren kültür diplomatı oluyorsunuz. Her biriniz Türkiye’yi temsil göreviyle sorumlusunuz. Bu sorumluluğu her zaman hatırlayacağınızı ümit ediyorum” dedi.

Türkoloji projesi kapsamında çok daha geniş bir kitlelere ulaşılacağını belirten Develi, “Kazandığımız her öğrenci Türkiye’nin o bölgelerdeki sesi, adeta Türkiye’nin bir vatandaşı mesafesinde oluyor. Sıkıntılı coğrafyalara giden arkadaşlarımız da var fedakarlık göstereceğiz. Bu işi para için yapmıyoruz. Bu bir fedakarlık işidir. Bu fedakarlığı yaptığınız için hepinize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Türkoloji Projesi kültür köprüsü

Türkoloji Projesi, Türkiye’nin diğer ülkelerle dostluğunu geliştirmek, kültürel alış verişini artırmak, Türk dili, tarihi, edebiyatı, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurtdışında hizmet vermek amacını taşıyor. Türkoloji Projesi 2011 yılında Yunus Emre Enstitüsü’ne devredildi. 2015’de 37 ülkeden 64 üniversite ile “Türkoloji Projesi İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol imzalanan 26 yabancı ülkedeki 36 üniversitede 58 Türkolog görev yapıyor.

edebiyathaber.net (27 Ağustos 2015)

Yorum yapın