Yordam dergisinin 19. sayısı çıktı

Mayıs 13, 2015

Yordam dergisinin 19. sayısı çıktı

yordam-19Yordam dergisinin 19. sayısı yayımlandı.

Yordam dergisi ‘yeniden matbu sayı’ dediğinden beri harıl harıl çalışıyor. 19.sayısı ile okuyucusu ile buluşan Yordam Dergisinin bu sayısında ‘kurak coğrafya. çocuk-eğitim-kaygı-gelecek ve dünya bocalaması oysa dünya ¾’ü okyanus ile çevrili her şeyiyle yeterli bir gezegen. ümitsizlik neden?’ sorusuna cevap arıyor. Bu sayının kapağına Nazê Bawerî can veriyor. Ece Ayhan’ın ‘Meçhul Öğrenci Anıtı’ adlı şiirinin bir dörtlüğü ile kapak tamamlanıyor. Slogan olarak Cemal Süreya’nın ‘mesafeler birleştirdi bizi bir de sözler.’ cümlesi ile gönül bağı kurmayı amaçlıyor.

Bu sayı genel yayın yönetmeni Bahadır Ozan Yaşar’ın ‘Ses ve Ton’ adlı takdim yazısı ile başlıyor. Takdim tefrikası olarak Zöhre Deniz’in 7ediiklim dergisi genel yayın yönetmeni Ali Haydar Haksal ile yaptığı küçük bir söyleşi, Fatma Argundoğan’ın ‘TEOG’ ve ‘Çılgın Projeler’, Adem Seleş’in ‘Şırnak Günleri 1-2’ adlı metinleri yer alıyor.

Cihat Duman’ın ‘Mazlum Doğan’, Bahadır Ozan Yaşar’ın ‘Akkor’, Hatice Beyza Sezgin’in ‘Geri Gelmelisin Sevgilim’, Sait Yaman’ın ‘Kamkêşî’, Selami Ay’ın ‘Bahçe Çocukları’, Okan Ural’ın ‘Ben Geldim’ adlı şiirleri yer alıyor.

Nûhat Deşti, Cahit Zarifoğlu’nun ‘Anılar Defterinde Gül Yaprağı’, Ece Ayhan’ın ‘Meçhul Öğrenci Anıtı’, Hilmi Yavuz’un ‘Doğunun Soruları’ şiirlerini Kürtçeye çeviriyor.

Dosya konusu olarak ‘eğitimde sorunları’ ele alan derginin bu sayısında Özgür Özdemir, Eğitim İlke Sen MYK üyesi Ahmet Örs ile “Milli bir eğitim iddiası en nihayetinde bir biçimlendirme operasyonudur.” adlı; Bahadır Ozan Yaşar, müzik öğretmeni ve bağlama sevdalısı İlyas Gücin ile ‘’Deneme yanılma yoluyla ülkenin ve bireylerin ihtiyaçlarını göz ardı ederek yöneticiler kendi egolarını tatmin etmektedirler.’’ adlı bir söyleşi gerçekleştiriyor.

Cahit Karabulut’un ‘’Tanrı Olmak İsteyen Paraşütçü’, Ferdi Amca’nın ‘’Küçük Otto’’, Özgür Özdemir’in ‘’Üç Günlük Dünyada Üç Günlük Bayram’’ bu sayının hikâyelerini oluşturuyor.

Dergide bir ilk olarak Cem Işık’ın ‘’Ört-Men’ adlı karikatürü yer alıyor.

Osman Çakar’ın ‘’Zorunlu Din Dersi’’, Ali Akdoğan’ın ‘’Bir Düşünce Kaç Özgürlük’’, Demet Aykut’un ‘’Can Rıza’m’’ ve ‘’Aşk’’, Rabia Çakar’ın ‘’Sur İçinde Bir Günce: Kap ve Kaç’’ adlı düz yazılar dergide yer alıyor.

Derginin arka kapağında Aziz Nesin’in ‘’Boğulan Şair’’ adlı şiirinden bir dörtlük ve Anadolu’yu adım adım gezerek halkların türkülerini derleyen üyük eğitimci ‘’Muzaffer Sarısözen’’ yer almakta.

Yordam’a ulaşabileceğiniz yerler

İstanbul’da

Fatih Ağaç Kitabevi — İnkılab Kitabevi,

Vefa BİSAV Kitap Satış Reyonu,

Üsküdar İskele Kurt Gazete Bayii,

Kocamustafapaşa Paşa Kitabevi,

Taksim Mephisto

Kadıköy Mephisto

Ankara’da

Lama Mizah, Sanat ve Kitabevi (Bayındır 1 Sokak 12/10 Kızılay)

Araf Kültür Cafe (Ataç 1 Sokak No 26/D Kızılay)

edebiyathaber.net (13 Mayıs 2015)

Yorum yapın