YM Dergi’de Furuğ var

Haziran 9, 2015

YM Dergi’de Furuğ var

ym-1313. sayısında “aynı ruh yeni yüz” mottosuyla yenilenen, tasarımını değiştiren, içeriğini genişleten Yalnızlar Mektebi, İranlı şair Furuğ’a yer veriyor.

Bugüne kadar pek çok ismi kapağına taşıyan YM Dergi, bu kez İran topraklarına uzanıyor ve Furuğ Ferruhzad’ı konu alıyor. Furuğ’un hayatından yola çıkarak iktidarı, iktidarın baskılarını ve sanatı ele alan dergi yazarları; günümüz iktidarını ve baskılarını da görmezden gelmiyor, günümüzü de bu bağlamda açıklamaya çalışıyor.

YM Dergi, her sayıda olduğu gibi, bu sayıda da öyküden şiire, incelemeden çizime pek çok çalışmaya yer veriyor. Üstelik 13. sayısıyla beraber yeni bir köşe daha hazırlıyor okurlarına: Raflardan Seçilenler.

“Furuğ Ferruhzad ve Sanatta İktidar Baskısı” dosyası kapsamında; Nâze Yerlikaya ve Ali Seraj Azerî, Furuğ’u çeşitli yönleriyle ele alırken; Erinç Büyükaşık, Merve Kırman, Cem Evrim Aslan ve Nil Ormanlı, iktidarı ve iktidarın baskı politikalarını inceliyor; Merve Akıncı, İlkay Atay ve Yasemin Yılmaz da iktidar baskısıyla ve sansürle mücadele etmek zorunda kalan sanatçılara, yazarlara çeviriyor objektifini.

Birgül Oğuz, Burhan Sönmez ve Sel Yayıncılık’ın Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı ile sanat, edebiyat ve iktidar üzerine yapılan söyleşilere ek olarak; “Sanat, İktidar Baskısı ve Sansür Üzerine” yazısıyla Emre Zeytinoğlu; “Çağdaş İran Şairi: Furuğ Ferruhzad” yazısı ile Prof. Dr. Ali Güzelyüz; “Furuğ’un Ağır Kamerası” yazısı ile Cihan Aktaş ve “Siyasi İktidarın Sanata Baskısı ve Denetimi” yazısı ile de Onur Orhan, derginin bu sayıdaki konukları oluyor.

YM Dergi’yi bulabileceğiniz satış noktaları>>>

edebiyathaber.net (9 Haziran 2015)

 

Yorum yapın