Yılın en iyi kitapları belli oldu

Kasım 27, 2012

Yılın en iyi kitapları belli oldu

DÜNYA Kitap Dergisi’nin yirmi yıldır verilen gelenekselleşmiş “Yılın En İyileri” ödüllerinin sonuçları belli oldu. Yılın Kitabı, Altın Sayfa Polisiye ve “ehlikeyf” En İyi Gastronomi Kitabı ödüllerinin 2012 yılındaki sahipleri açıklandı.

DÜNYA Kitap Yılın Kitabı Ödülleri Seçici Kurulu Ahmet Ümit, Ayşe Sarısayın ve Kırmızı Kedi Yayınları’nı ödüle değer bulurken, 2005’te her yıl farklı bir daldaki kitaba verilmek üzere konan ve bu seneden itibaren polisiye kitapların değerlendirileceği Altın Sayfa Ödülü ise Çağatay Yaşmut’un oldu.

DÜNYA “ehlikeyf”in 2010 yılından bu yana seçtiği “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülüne Marianna Yerasimos lâyık bulunurken, araştırmacı Kâmil ToygarNimet Berkok Toygar’a da DÜNYA “ehlikeyf” Türk Mutfağı Emek Ödülü verilmesi kararlaştırıldı.

DÜNYA Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana verilen Dünya Kitap Ödülleri’nden “Yılın Telif Kitabı Ödülü” için 2012’de “Ayın Telif Kitabı” olarak belirlenen 7 kitap arasından seçim yapıldı. Refik Durbaş, Doğan Hızlan, Semih Gümüş, Selim İleri, Deniz Kavukçuoğlu, İlknur Özdemir, Faruk Şüyün, Feyzan Top ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan seçici kurul, “Yılın Telif Kitabı” ödülünü; Ahmet Ümit’in Everest Yayınları’ndan çıkan “Sultanı Öldürmek” adlı yapıtına oy çokluğuyla verdi. “Yılın Çeviri Kitabı” ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde “Ayın Çeviri Kitabı” olarak seçilen 12 eser arasından belirlendi. Aynı seçici kurul, ödülün, oy çokluğuyla Everest Yayınları tarafından basılan Siegfried Lenz’in “Almanca Dersi” kitabının çevirmeni Ayşe Sarısayın’a verilmesini kararlaştırdı.

“Yılın Yayınevi” de, aynı toplantıda, aynı seçici kurulca yapılan değerlendirme sonucunda oy birliğiyle Kırmızı Kedi Yayınları olarak belirlendi. DÜNYA Kitap Dergisi tarafından bu yıl sekizinci kez verilen Altın Sayfa Ödülü’nün sahibi ise Çağatay Yaşmut oldu. Bu seneden itibaren “Yılın Polisiye Kitabı”na gidecek olan Altın Sayfa’nın Metin Celâl, Nevzat Işıltan, Selim İleri, Faruk Şüyün ve Erol Üyepazarcı’dan oluşan seçici kurulu, ödülü, oybirliğiyle Çağatay Yaşmut’un Oğlak Yayınları tarafından basılan “Kadıköy Cinayetleri – Bir Başkomiser Galip Polisiyesi” adlı yapıtına verdi.

Yılın En İyileri” ödülleri, 7 Aralık’ta gerçekleştirilecek bir törenle sahiplerini bulacak.

27 Kasım 2012

Yorum yapın