Yılın en çok satanlar listesinde yer alan bir kitap: “Kendim İçin Anneme Rağmen”

Aralık 18, 2014

Yılın en çok satanlar listesinde yer alan bir kitap: “Kendim İçin Anneme Rağmen”

3_24 ekim_convertNew York Times en çok satan kitaplar listesinde yer alan Domenica Ruta’nın “Kendim İçin Anneme Rağmen” adlı kitabı, Mehtağp Gün Ayral’ın çevirisiyle Paloma Yayınevi etiketiyle raflarda.

Bu kitabın en önemli yönü gerçeğe dayalı olması. Fakat kitabın edebi kaygılarla kaleme alınmış olması onu özgün kılan yönlerden de biri. Bir varoluş mücadelesi olduğunu söyleyebiliriz. Zira Domenica’nın ‘başarı’dan anladığı, kamu fikrince bir miyop görü değil. Kendi için, kendine göre izlenen bir yoldan söz eder o. Buradaki “anne” keti, çok  somut olsa da bunu bir metafor olarak ele almak mümkün.

Kitaptan:

“Doğmadan önce annem olman için seni ben mi seçtim? Öldüğünü düşünmek bana sevinç veriyor. Sebebini anlıyor musun? On birinci doğum günümde, benim yaşımdayken kuzeninin tecavüzüne uğradığını söylemiştin. Bunun sebebi neydi?

(a) beni korkutmak;

(b) sana acımamı sağlamak;

(c) anne-kız paylaşımında bulunmak;

(d) Vic Amca ile yaşadıklarımı dolaylı olarak bildiğin için acımı paylaşmak;

(e) bana güçlü olmayı öğretmek;

(f) bana duyarsız olmayı öğretmek;

(g) doğum günümü kutlamak;

(h) hepsi.

Yaptığım domates sosu çok ekşi oluyor. Nerede hata yapıyorum? Gerçekten öldüğün zaman cenazende ne söylememi istersin? Canım ne isterse söyleyeceğim. Bana kızmak için orada olmayacaksın. Bana kızgın mısın? Bu çocukça bir soru. Özgür olacağım için sormama da gerek kalmayacak. Özgür! Ama yine de beni affetmeni istemem gerekir mi?”

edebiyathaber.net (18 Aralık 2014)

Yorum yapın