Yer, Arada ve Yersizlik ile ‘Varmak Üzere’ bir yolculuk

Şubat 8, 2020

Yer, Arada ve Yersizlik ile ‘Varmak Üzere’ bir yolculuk

British Council’ın dört yıldır farklı temalarla hayata geçirdiği, zaman ve mekandan bağımsız bir sanat deneyimi sunan ‘Duvarları Olmayan Müze’ dijital sanat platformunun dördüncü sergisi ‘Varmak Üzere’ sanatseverlerle buluşuyor. Serginin, 11 Şubat saat 13.30 itibariyle Pera Müzesi’nde gerçekleşecek lansman etkinliğinde, sanat kurumlarının erişimi artırmak için dijitali nasıl kullandıklarının yanı sıra sanatın daha erişilebilir hale nasıl getirilebileceği konuşulacak. 

Sanatı dijital ortama taşıyarak yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyen British Council, ‘Duvarları Olmayan Müze’ dijital sanat platformunun dördüncü sergisi ‘Varmak Üzere’yi 11 Şubat itibariyle sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Bu sene ilk defa Türkiye dışından da küratörlerin seçildiği sergi, Gürcistan’tan Teona Burkiashvili, Ukrayna’dan Tatiana Kochubinska ve Türkiye’den Seyhan Musaoğlu’nun küratörlüğüyle hayata geçiyor. 11 Şubat saat 13.30 itibariyle Pera Müzesi’nde lansmanı yapılacak olan ‘Varmak Üzere’ sergisi, eş zamanlı olarak dünya genelinde internet bağlantısı olan tüm masaüstü ve mobil cihazlardan erişilebilir olacak. ‘Herkes için sanat’ prensibiyle yola çıkılan serginin lansman etkinliğine https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=wXVirt3MRkCyoWJFosyj7HAyVY2jVmhKg9feyUMz88BUNUVXTFNXSkU5TDRNV01YT1ZLV0Y5UDNUNy4u adresinden kayıt yapılabiliyor ve aynı zamanda, British Council Türkiye web sitesinden ve Facebook ve Youtube sayfalarından canlı olarak izlenebiliyor.

Dijitalin sanat üzerindeki etkisi masaya yatırılıyor

Üç küratörün bir arada bulunacağı ve serginin çıkış noktası ve konseptini anlatacakları lansmanın ilk panelinde, aynı zamanda dijital bir sergi için birlikte çalışma zorluğunun nasıl ele alındığı ve serginin daha erişilebilir olması için hangi adımların atıldığı paylaşılacak. Dijital ortamda benzersiz bir sanat deneyimi sunmayı hedefleyen serginin, moderatörlüğünü British Council Sanat Müdürü Su Başbuğu’nun yapacağı ‘Dijital ve Sanata Erişim’ başlıklı ikinci panelinde ise Birleşik Krallık Serpentine Galerisi Araştırma ve Geliştirme Platformu’ndan Victoria Ivanova, Ukrayna Shukhliada Dijital Sanat Mekanı’ndan Lera Polyanskova ve Gürcistan In-Between Conditions’dan Khatia Tchokhonelidze ile sanat kurumlarının hem fiziksel alana hem de çevrimiçi varlığa erişimi artırmak için dijitali nasıl kullandıklarına odaklanılacak. Konuşmacılar; sanat ile dijital ve fiziksel alanın nasıl kesiştiğini, ziyaretçinin ne beklemesi gerektiğini ve bu yeni alanların nasıl daha sürdürülebilir ve çevre dostu olabileceğini tartışacaklar.

Etkinliğin ‘Yaratıcı Endüstrilerde Kapsayıcılık ve Erişim’ başlıklı keynote konuşmasında, İngiltere Sanat Konseyi Çeşitlilik Direktörü Abid Hussain, daha kapsayıcı ve erişilebilir bir sanat ve kültür ortamı geliştirmek için yapılan çalışmalardan örneklerle keyifli bir sohbet gerçekleştirecek.

Sergi, ‘Herkes için sanat’ prensibiyle engelleri kaldırıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 2 milyonun üzerinde erkeğin ve 2.8 milyona yakın kadının, en az bir engeli bulunuyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor.  British Council tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise, Türkiye genelinde internet kullanımı 16-24 yaş için yüzde 84, 25-34 için ise yüzde 79 olmasına rağmen, engelli bireylerin yüzde 27’sinin bugüne kadar hiç internet kullanmadığı görülüyor. British Council Sanat Koleksiyonunun yanı sıra Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’dan sanatçıların eserlerini bir araya getiren ‘Varmak Üzere’, zaman kısıtlaması veya fiziksel erişim engeli olmadan ziyaretçilere serbestçe dolaşma ve keşfetme özgürlüğü tanıyor. Tüm eserler ve sanatçılar hakkında detaylı yazılı, görsel ve işitsel bilgilerin yer aldığı sergide, sesli betimleme, Türkçe ve uluslararası işaret dili anlatımı, kontrast ve metin kalınlaştırma özelliklerinin sunulmasının yanı sıra platform görme engellilerin kullandığı metin okuma programları ile de uyumlu çalışıyor.

Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’dan küratörler ilk defa bir arada

‘Duvarları Olmayan Müze’nin dört senedir yapılan sergilerinden farklı olarak ilk defa Türkiye dışında Gürcistan ve Ukrayna’dan da küratörlerin seçildiği ve ortak kürasyonla hayata geçen ‘Varmak Üzere’, izleyiciyi ‘Yer’, ‘Arada’ ve ‘Yersizlik’ olmak üzere dairesel bir yolculuğa çıkaran üç bölümden oluşuyor. Sergi, insanın bir yurt edinme veya benliğine erişmeye yönelik iç dünyasındaki çabasını ve sonucunda, kendine ait bir yer bulmaya dair bitmek bilmeyen arzusuna odaklanıyor. British Council Koleksiyonu’na ek olarak Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’dan hem yeni hem de köklü sanatçıların eserleriyle hazırlanmış bu dijital sergide fotoğraf, video ve yerleştirme gibi birçok farklı türde sanat eserleri yer alıyor.

*Etkinlikte, İngilizce-Türkçe simultane ve Türkçe işaret dili çevirisi olacaktır.

Program:

Tarih: 11 Şubat 2020, Salı

Yer: Pera Müzesi Oditoryumu

13.30-14.00    Kayıt

14.00-14.10    Açılış konuşması – Cherry Gough, British Council Türkiye Direktörü

14.15-14.45    Panel: Varmak Üzere

Moderatör: Claire De Braekeleer, British Council Bölgesel Sanat Direktörü

Konuşmacılar:

Teona Burkiashvili, Tatiana Kochubinska, Seyhan Musaoğlu

Claire De Braekeleer’ın moderatörlük yapacağı bu panelde küratörler, sergi konseptini sunmalarının yanı sıra dijital bir sergi için iş birliği yapmanın güçlüklerini nasıl aştıklarını, daha erişilebilir olmak için hangi adımların atıldığını ve bu süreçte neler öğrendiklerini ele alacaklar.

14.45-15.00    Ara

15.00-16.00    Panel: Dijital ve Sanata Erişim

Moderatör: Su Başbuğu, British Council Türkiye Sanat Müdürü

Konuşmacılar: Victoria Ivanova, Serpentine Galerisi Araştırma ve Geliştirme Platformu (Birleşik Krallık)

Lera Polyanskova, Shukhliada Dijital Sanat Mekanı (Ukrayna)

Khatia Tchokhonelidze, In-Between Conditions (Gürcistan)

Tartışma; Gürcistan, Birleşik Krallık ve Ukrayna’dan örneklerle, sanat kurumlarının hem fiziksel mekanlarına hem de internetteki varlıklarına erişimi artırmak için dijitali kullanma pratiklerine odaklanacak. Katılımcılar sanatın, dijitalin ve fiziksel mekanın nasıl kesiştiğini, teknolojinin nerede durduğunu, bu farklı alanların rolünü, ziyaretçinin neler beklemesi gerektiğini, bu yeni mekanların nasıl daha sürdürülebilir ve çevre dostu olabileceğini ve dijitalde sanatı nasıl bir gelecek beklediğini tartışacaklar.  

16.00-16.15    Ara

16.15-17.00    Konuşma: Yaratıcı Endüstrilerde Kapsayıcılık ve Erişim

Konuşmacı: Abid Hussain, İngiltere Sanat Konseyi Çeşitlilik Direktörü

Moderatör: Su Başbuğu

Abid Hussain, İngiltere Sanat Konseyi’nin İngiltere’de daha kapsayıcı ve erişilebilir bir sanat ve kültür ortamı geliştirmek için yaptığı çalışmaları aktaracak ve aynı zamanda, kurumun 2020-30 dönemindeki yeni on yıllık stratejisi de dahil olmak üzere, çeşitli politika ve finansman örneklerini paylaşacak.

British Council hakkında:

British Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. 100’ü aşkın ülkeyle, kültür-sanat, İngilizce, eğitim ve sivil toplum alanlarında çalışıyoruz. Geçen yıl 65 milyondan fazla kişiyle yüz yüze, 731 milyonun üzerinde kişiye de internet üzerinden, radyo ve TV programlarımızla ve basılı yayınlarımızla iletişim kurduk. Fırsatlar yaratarak, bağlantılar kurarak ve güven inşa ederek değiştirdiğimiz yaşamlarla, beraber çalıştığımız ülkelere olumlu katkılar sunuyoruz. 1934 yılında kurulan British Council, Kraliyet Tüzüğü ile tüzel kişilik kazanmış bir hayır kurumu ve bir kamu kuruluşudur. Gelirimizin yüzde 15’i ise Birleşik Krallık hükümet tarafından karşılanmaktadır.

Küratörler hakkında:

Seyhan Musaoğlu:

Ses ve performansa odaklanan sanatçı ve küratör Seyhan Musaoğlu, bunların yanı sıra, inovatif diyalog ve kolektif ruha odaklanan bağımsız bir sanat alanı olan Space Debris’in kurucu direktörü ve küratörüdür.

Lisans eğitimini Brandeis Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar ve Tiyatro alanında yüksek şeref derecesiyle bitiren Musaoğlu, Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı’nı New York’taki Parsons Yeni Tasarım, Sanat, Medya ve Teknoloji Okulu’nda tamamlamıştır.

Musaoğlu, uluslararası arenaya da adım atarak Boston, New York, İstanbul, Tokyo ve Curitiba gibi şehirlerde disiplinlerarası çalışmalarını sergilemiştir. Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı’nı tamamladıktan sonra ses ve deneysel gürültü müziği alanında uluslararası iş birlikleri yapmaya başlamıştır. Musaoğlu, 2009 yılında New York’ta ses, yeni medya ve performans festivali {SØNiK} Fest’i kurmuş ve küratörlük sahnesine ilk adımını atmıştır

Teona Burkiashvili:

Gürcistan doğumlu Teona Burkiashvili, sanat ve küratörlük çalışmalarına Birleşik Krallık’ta devam etmektedir. 2007 yılında Tiflis Sanat Akademisi’nden mezun olan Burkiashvili, eğitimine LUCA Sanat ve Tasarım Okulu’nda ve daha sonra Central Saint Martins College’da ve Londra’da bulunan Sanat Üniversitesi’nde devam etmiştir.

Temel sanat pratiği, rastgele, gündelik, anlık, hayali ve görsel materyaller üzerine odaklanmaktadır. Resim, hareket eden imajlar, reklamcılık, sanat eğitimi ve felsefe alanlarına ilgi duyan Burkiashvili, çokdisiplinli bakış açısına ve transmedya temelli bir metodolojiye sahiptir. Bağımsız bir sanatçı ve küratör olarak, Gürcistan, Belçika ve Birleşik Krallık’ta aktif olarak çeşitli uluslararası proje ve sergiler üzerine çalışmaktadır.

Tatiana Kochubinska:

1985 yılında Ukrayna’nın Kiev şehrinde dünyaya gelen Tatiana Kochubinska, Ulusal Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi’nin Sanat Tarihi ve Sanat Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuştur. Profesyonel kariyerine, 2006’dan 2011’e kadar araştırmacı ve küratör olarak çalıştığı Kiev Rus Sanatı Müzesi’nde başlamıştır.

2010 yılında Institut für Auslandsbeziehungen (Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) desteğiyle Neuer Aachener Kunstverein’de (NAK, Aachen, Almanya) stajyerlik yapmıştır. 2012-2014 yılları arasında Kiev’de bulunan Pinchuk Art Centre’ın düzenlediği Küratöryel Platform çalışma programına katılmıştır. 2019’dan beri bağımsız bir küratör ve yazar olarak çalışmaktadır.

Başlıca uzmanlık alanı Ukrayna çağdaş sanatıdır. 2016-2019’da Ukrayna modern sanatının dijital bir arşivini oluşturmayı amaçlayan Pinchuk Art Centre’ın Araştırma Platformu’nun küratörlüğünü yapmıştır. Araştırma platformu kapsamında Kiev işgal evi grubu Parcommune’e ithaf edilen PARCOMMUNE. Place. Community. Phenomenon kitabını hazırlamıştır.

Kochubinska’nın küratörlük çalışmaları, Sovyet geçmişini bugünün toplumu ile ilişkilendirerek sorumluluklar, hafıza ve travma üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu yaklaşımının izini, Guilt (Suçluluk) (2016), Anonymous Society (Anonim Toplum) (2017) ve Motherland on Fire (Alev Almış Anavatan) (2017) gibi bir dizi sergide sürmek mümkündür. 2015 ve 2018 yıllarında Pinchuk Art Centre Ödülü’nün ve 2019’da 58. Venedik Bienali’nin yan etkinliği olarak düzenlenen Gelecek Nesil Sanat Ödülü’nün ve FGAP@Venice’in küratörlüğünü yapmıştır.

edebiyathaber.net (8 Şubat 2020)

Yorum yapın