“Yeni Kentsel Kriz”: Kazanan hepsini mi alıyor yoksa?

Ocak 22, 2018

“Yeni Kentsel Kriz”: Kazanan hepsini mi alıyor yoksa?

Richard Florida’nın “Yeni Kentsel Kriz” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

2002 yılında yayımlanan “Yaratıcı Sınıf Adres Değiştiriyor” adlı kitabıyla büyük ses getiren Richard Florida, “Yeni Kentsel Kriz” ile geçen 15 yıl içinde kentlerin yaşadığı beklenmedik savrulmaları değerlendiriyor. Hem kendi yazdıklarını eleştiriyor hem de daha iyi bir şehircilik ve daha iyi bir gelecek için yaşadığımız krizi aşmanın yollarını öneriyor.

Richard Florida, Yaratıcı Sınıf Adres Değiştiriyor isimli daha önceki kitabıyla, şehirlere olan bu dönüşü ilk tahmin eden araştırmacılardan biriydi. Şimdi de dünyanın büyük megapollerindeki değişimin doğurduğu sıkıntıları gözler önüne seriyor: Soylulaştırma, gelir eşitsizliği, ayrımcılık ve eşitsizlik. Bütün bunların yanında birçok şehir durgunlaşırken orta sınıfa ait mahalleler de ortadan kayboluyor. Kazanan-Hepsini-Alır mantığıyla şehirlerimiz, günümüzdeki şehirlermiş bilgi ekonomisindeki temel sorununun alametlerinden birine dönüşmüş vaziyette.

Özgün bir araştırma ve analiz çalışmasının ürünü olan “Yeni Kentsel Kriz”, ekonomik rahatsızlıklarımızla ilgili çetin bir tanı koyarken, büyüme ve zenginleşmeyi garanti altına alabilecek daha kapsamlı şehirler için cesur bir reçete yazıyor. 

YAZAR HAKKINDA:

Çok satan The Rise of the Creative Class ve Who’s Your City? Kitaplarının yazarı olan Richard Florida The Atlantic dergisi için düzenli olarak makaleler yazıyor. Ayrıca New York Times, the Wall Street Journal, The Economist ve diğer yayımlar için kaleme aldığı yazıları da var. Harvard Business Review’un Yılın En iyi Fikri ödülünü de kazanmış biri. He was named one of Esquire dergisinin En iyi ve En Parlak listesinde yer aldığı gibi (2005) BusinessWeek’in En Yenilikçi Sesler sıralamasına da girmiş. Halen yaşamakta olduğu Toronto şehrinde bulunan Toronto Üniversitesi’ndeki Martin Prosperity İnstitute’ta profesör olarak görev yapıyor.

edebiyathaber.net (22 Ocak 2018)

Yorum yapın