Yekta Kopan’dan yeni öykü kitabı: “Sakın Oraya Gitme”

Kasım 2, 2016

Yekta Kopan’dan yeni öykü kitabı: “Sakın Oraya Gitme”

sakin oraya gitme_kapakYekta Kopan’ın yeni öykü kitabı “Sakın Oraya Gitme” Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yekta Kopan yeni öykü kitabı Sakın Oraya Gitme’de yine yüreğimizin en derinlerine güçlü dokunuşlarla yerleşen öykülerle çıkıyor karşımıza. İçinde yaşadığımız karanlık zamanlarda umutlu bir mola sunuyor okuyucusuna. Kayıplar ve yitip giden zamanlara ilişkin duyguların yer aldığı öyküler ve bu öykülere yüklediği sorularla okuru yine bir yüzleşmeyle karşı karşıya bırakıyor.

Yekta Kopan, “Sakın!” diyenlere inat, belleğimizin en karanlık ormanlarına dalıyor. Böylesi bir macerada öykülerden daha iyi ne aydınlatabilir ki yolumuzu…

 İçimde bir şey koptu, koptuğunu hissedebiliyordum, bir şeyler çalkalanıp yükseldi içimden. Deniz kenarında oradan oraya savrulan bir taş kadar özgür olamayan ruhlarımıza üzüldüm. Doğanın muhteşem dengesine çomak sokmaktan zevk alan birilerinin ayak işlerinde geçen ömrümüze üzüldüm. “Bu kadar zor olmamalı özgürlük!” Vidalı kapağı iki tur çevirip mazotun kalanını kafama diktim. Ruhumun bedenimden ayrılıp günbatımına gitmesine izin verdim. Uzandım. Gözlerimi kapadım. Artık tanımadığım bir sesle mırıldandım:

 “Seni senden başka kim özgürleştirebilir ki?”

Herkes birbirine aynı şeyi söylüyor: Sakın oraya gitme!

Orada tedirgin ruhlar var.

Orada tekinsiz anılar var.

Orada korku, yılgınlık, ölüm var. Özgürlüğüne kastedenler, vicdanına zulmedenler var.

Perdenin ardındakilerle yüzleşmeye cesareti olmayanlar haykırmaya devam edecekler: Sakın oraya gitme!

YEKTA KOPAN

1968’de doğdu. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri adlı kitabı 2002 Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Karbon Kopya adlı kitabı 2007 Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne, Bir de Baktım Yoksun adlı kitabı 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne ve 2010 Haldun Taner Öykü Ödülü’ne değer bulundu. Çocuk kitabı Burun 2009’da yayımlandı. 2014 yılında öykü üstüne bir sözlük çalışması olan İpekli Mendil’in editörlüğünü yaptı. Kitapları çeşitli dillere çevrildi.

edebiyathaber.net (2 Kasım 2016)

Yorum yapın