“Yazma, Yaratma ve Okuma Cesareti – Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” yayımlandı

Kasım 2, 2018

“Yazma, Yaratma ve Okuma Cesareti – Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” yayımlandı

Aydın Şimşek’in “Yazma, Yaratma ve Okuma Cesareti – Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Uzun yıllardır yaratıcı yazma üzerine dersler veren Aydın Şimşek, bu kitapta yazın hayatındaki kırk yıllık tecrübesini ve birikimlerini aktarmasının yanı sıra yazmaya gönül verenler için bir yol haritası çıkarıyor. Yalnızca yazmak isteyenler için değil iyi bir okur olmak için de ipuçları veriyor.

Arka kapaktan:

Yazma nedenini tek bir şeye indirgememiz mümkün değil. Çoklu, parçalı ve bazen de yazarın kendisinin de anlam veremediği şeyler dünyasından ortaya çıkan bu istencin dışavurumu, her seferinde aklın sınırlarıyla açıklanamaz. Yazma serüveninde sezgi, nedensizlik ve bireyde var olan kör noktalar da işin içindedir.

Tüm bu karmaşanın içinde bir dil serüveni olan “Yazma Cesareti” özel bir durumdur. Bu duruma tahammülü sağlayansa, bireyin kendini yazınsal olarak gerçekleştirme ve anlamlandırma çabasıdır. Uzun soluklu bir yolculuk olacağını hemen kestirebileceğimiz bu çabanın karşılığı, ancak iyi bir ürünün ortaya çıkmasıyla mümkündür. İyi ürünse daha ilk adımda “Yaratma Cesareti”nin doğal sonucudur.

Ortalama bir metin okur için, iyi metinler ise metnin değeri için kurulur ve her iyi metin dilde de, düşüncede de toplumsallaşır. Metinde okurun her şeyi anlaması için bol bol açıklamalar yapılmışsa, okura alan bırakılmamış, her söylem sığlık ve açıklıkla kurulup öğreticiliğe dönüşmüşse, yazarın oyununa (yazarın kurduğu metne) dahil olmamız için hiçbir neden yoktur. “Okuma Cesareti” ancak nitelikli yapıtlarla başlayan bir durumdur.

Charles Bukowski’nin dediği gibi bir şeydir: “Yazmak uçmaktır benim için. Ateşler yakmaktır. Yazmak, ölümü sol cebimden çıkarıp duvara atıp tutmaktır.”

Yazar hakkında: 

Aydın Şimşek; 1980’den itibaren Virgül, Varlık, Defter, Fanatik, Damar Argos, Edebiyat Eleştiri, Agora, Bilim ve Ütopya, Kum, Sanat Olayı, Papirüs, Parantez (Almanya), Visions (Amerika) Kuş (Eski Yugoslavya) Sanat Edebiyat gazetesi (İngiltere) Cumhuriyet, Cum­huriyet Kitap eki, Gündem gazetesi, Radikal Kitap eki vb. dergi ve gazetelerde şiirleri, deneme ve eleştiri yazıları yayımlandı.

Yazıları ve şiirleri çeşitli dillere çevrildi. Yurtiçi ve yurt dışında konferanslar verdi.

ODTÜ, Tömer, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Eskişehir Os­man Gazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, Teos Yazarlarevi Araştırma ve Uygula­ma Merkezi’nde “Yaratıcı Yazma” üzerine dersler verdi.

Cumhuriyet Kitap eki yazarla ilgili özel bir sayı yaptı.

Damar Dergisi Emek Ödülü, Eskişehir Sanat Günleri Onur Sa­natçısı, Buyaz Derneği Onur Ödülü, İnsan Hakları Derneği Onur Ödülü gibi birçok ödüle layık görüldü.

Şiir Kitapları

Ertelenmiş Buluşma (1984)

Arınmış ve Ölümsüz (1989 İHD Şiir Ödülü)

Ayrılıklar İmgedir (1996 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü)

Aşk Ayrılığı da Bilir (2001 Ses Şiir Ödülü/İbrahim Yıldız Şiir Ödülü)

Susmalar Kitabı (2003 Behçet Aysan Şiir Ödülü)

Sesler Kitabı (2007)

Adalar Kitabı (2010 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü)

Bahçeler Dili (2013)

Roman

Kopuk ve Hiç (2017)

Araştırma – İnceleme Kitapları

Siyasal Tarih Sürecinde Sanat ve İktidar

Estetik ve Mücadele Estetiği

Yaratıcı Yazarlık ve Deneysel Düşünme

Bebek Patikleri: ele avuca sığmayan bir tür: KISA ÖYKÜ

Calvino’yu Niçin Okumalı?

Hızın ve Devrimin Sanatı: Fütürizm

edebiyathaber.net (2 Kasım 2018)

Yorum yapın