Yazarın Odası: Hakan Bıçakcı | Meltem Dağcı

Temmuz 11, 2019

Yazarın Odası: Hakan Bıçakcı | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son dönemde okuduğu kitapları, bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Hakan Bıçakcı’yı, eşi Esen Tezel’le konuştuk.

1) Genelde nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Bilgisayarının veya defterinin yanında olduğu her ortamda çalışabilir, yazma sürecinde halinde herhangi bir değişiklik olmaz, gündelik hayatına aynen devam eder. Belki azıcık dalgınlaşır, o kadar. Düşünüyorum da, bu sürece dair ilginç sayılabilecek bir anım yok. 

2) Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Her şeyi diyebilirim. Sinema, edebiyat ve müzik ortak hayatımızın temel konularından. Edebiyat özelinde konuşacak olursak; birbirimize yazar tavsiye ederiz, yeni çıkan kitapları haber veririz, dilini bildiğimiz bir ülkeye tatile gittiğimizde en büyük zevklerimizden biri birlikte kitapçı gezmektir. Ayrıca onun yazdıkları ya da yazmayı tasarladıkları konusunda da sık sık fikir alışverişinde bulunuruz.

 3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Romanlarından dergi yazılarına kadar her şeyi önce mutlaka bana okutur ama bence bunu eşi olduğum için değil, editörlük de yapmış bir edebiyat çevirmeni olduğum için yapıyor. İkimiz de yıllardır yayın dünyasının içindeyiz. Ben YKY, Can Yayınları, Kırmızı Kedi gibi yayınevlerine çeviri yapıyorum. Türkçeme güvenir, ben de yazdıklarını biraz bu gözle değerlendiririm. İçeriğe yönelik önerilerim de olur, olmuştur ama bütün metinlerini asıl dil bağlamında incelerim.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Ritüel biraz fazla gösterişli bir kelime, metin üretme sürecine gereksiz bir kutsallık katıyor bence. Hakan’ın da aynı şekilde düşündüğünü biliyorum; onun derdi sadece kafasındakileri en iyi şekilde kağıda dökebilmek. Tek söyleyebileceğim, genellikle müzik ve bol kahve eşliğinde yazdığı.

5)   Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Bu sıralar Ira Levin’in Sliver romanını ve Ali Teoman’ın Gezgin Günce’sini okuyor.

edebiyathaber.net (11 Temmuz 2019)

Yorum yapın