Yazarın Odası: Demet Çizmeli | Meltem Dağcı

Temmuz 30, 2020

Yazarın Odası: Demet Çizmeli | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Demet Çizmeli’yi, eşi Şahin Köse ile konuştuk.

1) Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Ev yaşamını çok sevdiğinden yazılarını evde ve çoğunlukla çalışma masasında yazar. Fakat evin diğer alanlarında da yazdığı olur. Çantasında sürekli taşıdığı bir deftere de nerde olursa olsun mutlaka notlar alır. Yazarken yalnız kalmayı tercih ettiği için dikkatinin dağılmasından hoşlanmaz. Bu nedenle çalışırken yanına yaklaşmak mümkün olmadığından ilginç bir anımız olmadı diyebilirim.

2) Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Genellikle okuma ve yazdıkları üzerine konuşmalarımız olur. Özellikle Rus klasikleri, tarih ve düşünce kitapları ortak ilgi alanımızı oluşturur. Roman/öykü gibi kitaplarda karakterler ve teknik üzerine konuşuruz.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazdıklarıyla ilgili konularda sorular sorar. Bir öyküyü nasıl kuracağı üzerine tartışırız fakat sonunda kesinlikle kendi istediği gibi yazar. Yazmaya başladıktan sonra da bana hiç okutmaz. Ancak çok heyecanlandığı zaman sadece bir bölümünü okur. İlk kitabını ben de yayımlandıktan sonra okudum.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Törensel hazırlıkları olmaz. Evin düzenli olmasını ister ama çalışma odası ve masası hep dağınıktır çalışırken. Okula yeni başlayan bir çocuk heyecanıyla renkli defterler ve kalemlere tutkundur. Okumaları için ayrı, yazmak için ayrı, yazarken düşüncelerini kendisiyle tartışmak için ayrı defterleri vardır. Çalışırken çoğunlukla klasik Türk müziği ve klasik batı müziği dinlemeyi ve çay içmeyi çok sever. Kış aylarında daha üretken olur çünkü kar yağarken masa başında olmak vazgeçilmezidir.

5)   Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Niteliksiz Adam/ Robert Musil

Puşkin Konuşması/ Dostoyevski

Meşrutiyet, Tek Parti, Çok Parti Hatıralarım /Hilmi Uran

Bornova’dan Gün Rengi Sayfalar/Hülya Soyşekerci

edebiyathaber.net (30 Temmuz 2020)

Yorum yapın