Yazarın Odası: Berna Durmaz Mehmetoğlu | Meltem Dağcı

Mart 14, 2019

Yazarın Odası: Berna Durmaz Mehmetoğlu | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Berna Durmaz Mehmetoğlu’nu, eşi Selçuk Mehmetoğlu’la konuştuk.

1) Yazılarını nerede oturup yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Berna, yazılarını çalışma odasında bulunan masasında yazar. Odadan bir şey alma ihtiyacı hissedip sessiz bir şekilde girdiğimde, genelde beni fark etmez. Fark ettiği zaman da gülümser, bir an önce odadan çıkmamı bekler.

2)  Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Berna öykülerini yazdıktan sonra ilk bana okumak ister. Büyük bir keyifle dinlerim. Öyküsü üzerine düşüncelerimi söylerim. Bu düşünceler ona yön vermek amacı taşımaz. İlk kitaplarındaki öykülerinde anlamadığım, bağlantı kuramadığım bölümleri sorardım. Berna’ nın bazı öykülerini dönüp bir daha okumak gerekiyor. Onu okuyup, dinledikçe yazdıklarını daha iyi algılamaya başladım.           

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/öneri alır?

Benden böyle bir fikir ve öneri beklemez. Ben de kendisiyle aynı düşüncedeyim. Ne kadar yetkin olursanız olun, bir yazarın fikri de yazdıkları da kendisine özgüdür. Berna bir anlatıdan etkilenerek ya da bir alt başlıktan yola çıkarak öykülerini yazmaz. Onun öyküleri bir yemek gibidir. Birçok malzeme bir araya gelerek yeni bir tat oluşturur. O, en uygun tatları oluşturmak için uygun ve ölçüsü belli olan malzemeleri bir araya getiren usta bir aşçı gibidir. Berna’ya kullanması için bir malzeme adı söylemek, bana çok anlamsız geliyor. Onun da işine yaramaz zaten. 

4)   Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yazarken mevsimine göre erik, ayva gibi meyveler yemeyi sever. Yazdıklarını yüksek sesle okur. Bazen ara verip dolaşma ihtiyacı hissettiğinde yanıma gelir, kısa bir sohbetten sonra yazmaya geri döner. 

5)   Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Berna Moran’ ın “Edebiyat Üzerine”, Hatice Meryem’ in “Yetim” ve Faruk Duman’ ın “Sus Barbatus” adlı kitaplarını okuyor.

edebiyathaber.net (14 Mart 2019)

Yorum yapın