“Yazamama Psikolojisi”ni yenmenin yolları

Şubat 14, 2013

“Yazamama Psikolojisi”ni yenmenin yolları

Yazar Margot Atwell, yazamama psikolojisini (Writer’s Block) nasıl yenebileceğinize dair bazı önerilerde bulunuyor:

Yazmayı engelleyen iki sebep vardır: İlham eksikliği ve korku. İlham olmadan bir yazar olmak, korkunç bir histir. Bilgisayarda boş bir sayfa açıp, yazmaya başlama, boş sayfayı izleyip ilk satırı yazıp silme birçok yazarın en büyük kabusudur. Bu durumla mücadele edebilmeniz için birkaç yol öneriyoruz:

Elle yazın

Bazı insanların bilgisayarda 2.000 kelime yazmayla bir sorunu yoktur, fakat ilk müsveddemi daktiloda yazmak, benim yaratıcılığımı her zaman kısıtlar. Ancak bana bir kağıt, bir de kalem verirseniz, kendimi o kağıdın üzerini boş yer kalmayana kadar karalarken bulurum, sonra da kağıdın diğer yüzüne geçerim. Herkes geleneksel yollarla ilhamı bulamayabilir, bu yüzden  siz kendi yolunuzu bulmalısınız. Bazı insanlar, elle yazdıkları zaman kendilerini yazdıkları şeyle daha fazla bağlantılı hissederler. Elle yazmak işkence gibi görünse de bunu deneyin.

Zihninizi dağıtacak şeylere yönelin

Yürümek, bisiklet sürmek, koşu yapmak gibi fiziksel bir aktivite sayesinde zihninizi rahatlatabilirsiniz. Bu aktiviteler, zihninizi dağıtıp, yeni bağlantılar kurmanızı sağlayacak ve sizi daha yaratıcı yapacaktır. Bazen radyoyla oynamak bile zihnimi rahatlatmamı ve aklıma önemli fikirlerin gelmesini sağlıyor. Uyarı: Eğer bu tür fiziksel aktiviteleri yaparken fikir bulmaya ÇALIŞIRSANIZ, bu aktiviteler bir işinize yaramaz. Kendinizi özgür bırakın, bekleyin fikirler sizi bulsun.

Farklı şeyler okuyun:

Bazı yazarlar, bir kitap yazarken başka şeyleri okumaktan hoşlanmazlar. Ben ise okumadan geçecek bir günümü hayal bile edemiyorum. Eğer okuyacağınız şeylerden etkilenmekten korkuyorsanız, başka türde kitaplar okuyun. Eğer roman yazıyorsanız, tarih ya da şiir kitapları okumayı deneyin. Eğer bir kitabın nasıl olması gerektiğiyle ilgili bir şeyler yazıyorsanız, klasik romanlar ya da popüler gerilim romanları okuyun. Diğer insanların nasıl yazdığını görmek, size kendi yazma deneyiminizle ilgili fikirler verebilir ya da nelerden kaçınmanız gerektiğini gösterebilir.

Seyahat edin

Yeni yerler görmek,  büyük bir ilham kaynağı olabilir. (Gideceğiniz yerlerin çok uzakta olmasına hiç gerek yok.) Çoğu insan günlük monoton yaşamına uyum sağlar, aynı marketten alışveriş yapar, aynı insanlarla görüşür, aynı ofiste çalışır. Eğer siz bir haftasonunu ya da sadece bir gününüzü bir seyahate ayırıp yeni yerler görürseniz, bu size çalıştığınız projeye hemen başlama azmi verebilir.

Yeni bulduğunuz fikirleri not aldığınızdan emin olun

En iyi fikirleri genelde uykuya dalıp gittiğim zaman ya da uykuyla uyanıklık arasında, uyanıkken kuramadığım bağlantıları kurmaya başladığımda bulurum. Ayrıca duşta da çok iyi fikirler bulduğum olmuştur. Bir fikir bulmak için en uygunsuz zaman genelde en iyi fikri bulduğum zamandır. Yani yatağınızın yanında, cüzdanınızda, arabanızın torpido gözünde not defteri bulundurmaya çalışın. Çünkü böyle bir fikir aklınıza geldiğinde onu kağıda dökmek için büyük bir çaba harcarsınız.

Eminim ki bu yöntemleri kullandığınızda, yazamama psikolojinizin sizi rahatsız etmek için hiçbir şansı kalmayacak.

huffingtonpost.com’dan çeviren: Barış Berhem Acar – edebiyathaber.net (14 Şubat 2013)

Tüm Çevirileri>>>

Yorum yapın