“Yaz Kitabı”, Kuzey Denizi’ndeki bir adada yaşayan üç kişiyi anlatıyor

Ocak 25, 2019

“Yaz Kitabı”, Kuzey Denizi’ndeki bir adada yaşayan üç kişiyi anlatıyor

Tove Jansson’ın “Yaz Kitabı” adlı romanı, Zeynep Tamer çevirisiyle Ayrıntı  Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yaz Kitabı, Kuzey Denizi’ndeki bir adada yaşayan üç kişiyi anlatıyor: Sophia, babası ve babaannesi.

Altı yaşındaki küçük bir kız çocuğu olan Sophia gece kendine ait bir yatakta uyanarak annesinin hayatta olmadığı gerçeğiyle tekrar yüzleşiyor. Artık yanında, bazen annesinin yerine bile koyduğu babaannesi var. Yaşlı olmasına ve bitap düşmüş bacaklarına rağmen her yere torununun yanında giderek ona eşlik eden, hoş sohbet, ilgili, hayal dünyası adanın etrafında uzanan denizler kadar sonsuz, özgürlükçü, elinden kitap düşmeyen, çocuklara basmakalıp yasaklar koymayan ve anılarını sanki birer masalmış gibi torununa aktaran güzel bir babaanne… Sophia elbette ki ondan çok şey öğreniyor. Çoğu konuda zıtlaşmalarına rağmen babaannesine oldukça bağlı…

Yaşlı bir babaanne ile küçük bir kız çocuğunun birbiriyle iç içe geçmiş yaşamlarını ve yakın arkadaşlık ilişkilerini konu edinen hikâyeler, sadece kuzeyde yaşanabilecek türden, bir düş bulutu içinde geçiyor. Tove Jansson, Yaz Kitabı’nı 1972 yılında annesinin ölümünden sonra yazmıştır. Daha çok çocuk kitaplarıyla bilinen yazarın bu kitabı en sevilen yetişkin kitabıdır.

Tove Jansson

Tove Jansson (1914-2001) Finlandiya İsveçlisi heykeltıraş bir babayla, İsveçli çizer bir annenin kızı olarak dünyaya gelmiştir. İki erkek kardeşi de sanatçı olan Tove’nin çocukluğu bohem bir burjuva çevrede geçmiştir. Yazlarını geçirdikleri Finlandiya Körfezi’ndeki takımadalar, Mumi kitaplarında resmettiği çevreye ilham vermiştir.

Her zaman sanatçı olmayı istemiş olan Tove, Stockholm, Helsinki ve Paris’te değişik sanat okullarında eğitim almıştır. Otuzlu ve kırklı yıllarda savaş yıllarındaki gündelik hayatı ve politikacıları hicveden karikatürleriyle ünlenmiştir.

1945 yılında yayımladığı ilk Mumi kitabı Küçük Troller ve Büyük Sel’de Garm dergisinde çizdiği figürlerden yararlanmıştır. Kendi deyimiyle ilk başta bir oyun olarak başlayan yazarlığı, daha ilk kitabından itibaren ciddiyet kazanmış, Kuyruklu Yıldız Geliyor’la devam eden Mumi serisi sekiz kitaba çıkmıştır. Bu serinin üçüncü kitabı Büyücünün Şapkası’yla büyük bir başarı sağlayarak ünlü çocuk kitapları yazarları arasına katılmıştır. Ellinin üzerinde dile çevrilen Mumi kitapları tiyatro, sinema ve operaya uyarlanmıştır.

edebiyathaber.net (25 Ocak 2019)

““Yaz Kitabı”, Kuzey Denizi’ndeki bir adada yaşayan üç kişiyi anlatıyor” üzerine bir yorum

Yorum yapın