“Yaşlı Oduncu ile Tilki” Türkçede!

Eylül 19, 2014

“Yaşlı Oduncu ile Tilki” Türkçede!

yasli_oduncu_ile_tilki_kapak.inddİranlı yazar ve illüstratör Hassan Amekan’ın 5 yaş ve üstü çocuklar için yazıp resimlediği Yaşlı Oduncu ile Tilki, İpek Şoran’ın çevirisiyle Can Çocuk Yayınları’nca yayımlandı.

Kapısını ormandaki tüm hayvanlara açık bırakan cömert bir oduncu ve onu yalnız bırakmayan ormanın vahşi ama sıcak kalpli hayvanlarının öyküsü, bugün özlem duyduğumuz bir dünyaya davet ediyor çocukları. Kapıların paylaşmak adına kilitlenmediği, elde ne varsa birlikte tüketilen bir dünya düşüyle…

Yaşlı bir oduncu kocaman bir ormanda, minik kulübesinde yalnız yaşamaktadır. Ormana odun toplamaya gittiği günlerden birinde açlıktan kıvranan bir tilkiyle karşılaşır. Elbette onu orada yalnız bırakmaya gönlü el vermez, o gece ona refakat eder ve ilk iş ateş yakıp onun karnını doyurur. Ardından onu evinde misafir etmeye karar verir. Bu cömertliği ormanda yaşayan diğer hayvanların da ilgisini çeker. Bu iyi kalpli hayvansever oduncunun artık yalnızca tilki değil, bir sürü hayvan misafiri olur evinde. Öyle ki kolayca içeri girebilsinler diye kapılarını kapamaz. Ormanda yaşayan, oduncu ve hayvanlardan başka, bir de cüceler vardır. Her gece ormana inerler ve oduncunun kulübesine girip gürültü ve şamata yaparlar. Yaşlı oduncu bir türlü uyuyamaz hale gelir bu yüzden. Bu uykusuzluk onu iyice yorgun düşürür, bunu hayvanlar da fark eder ve onun için kaygılanırlar. Acaba bu soruna nasıl bir çözüm getirecekler dersiniz?

Hassan Amekan Uzakdoğu, Avrupa ve Amerika’da pek çok dile çevrilen çocuk kitapları ve uluslararası sergilerde yer alan çalışmalarıyla bugün çocuklar için yazmaya ve çizmeye devam ediyor.

“Zamanla, ormandaki vahşi hayvanlar oduncunun iyi biri olduğunu, hayvanları çok sevdiğini anladı ve ondan korkmamaya başladı. Yaşlı adamın kulübesine gelip arkadaş oldular onunla. Yaşlı adam onlara da çok nazik davrandı ve kulübesinin kapısını açık bırakmaya başladı. Böylece ormandaki tüm hayvanlar kulübesine girip çıkabiliyordu.”

edebiyathaber.net (19 Eylül 2014)

Yorum yapın