Yaşlanma, çaresizlik, hayaller ve dostluk üzerine bir hikâye

Haziran 6, 2018

Yaşlanma, çaresizlik, hayaller ve dostluk üzerine bir hikâye

Paco Roca’nın Kırışıklıklar adlı grafik romanı, Pınar Savaş çevirisiyle Desen Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

2008 Uluslararası Barcelona Çizgi Roman Festivali’nde “En İyi Çizgi Roman Ödülü”nü alan Kırışıklıklar, Türkiye’deki okurlarla buluştu. İspanyol illüstratör ve yazar Paco Roca, Kırışıklıklar ile yaşlıların dünyasına dair samimi bir hikâye anlatıyor.

İspanyol illüstratör ve yazar Paco Roca’nın imzasını taşıyan ve Goya Ödülleri başta olmak üzere pek çok ödüle değer görülen Kırışıklıklar, animasyon türünde beyazperdeye de uyarlandı. Kırışıklıklar, yaşlılık olgusuna içtenlikle eğilerek, yalnızlık, sadakat, hayaller, özlem ve çaresizlik gibi kavramları ele alan samimi bir hikâye anlatıyor.

20 yılı aşan banka müdürlüğü görevinin ardından Emilio, Alzheimer olduğu gerekçesiyle çocukları tarafından bir bakım evine gönderilir. Zihninin karanlık dehlizlerinde şimdiki zamanla geçmiş zaman arasında gelgitler yaşayan yaşlı adam, bir yandan yeni hayatına alışmaya, bir yandan da hastalığını kabullenmeye çalışır. Oda arkadaşı Miguel sayesinde gündelik yaşamı bir nebze olsun renklenir.

Paco Roca, günümüz gençlerinin ebeveynlerine karşı tahammülsüzlüğünü eleştirdiği Kırışıklıklar’da, çocukları tarafından bakımevlerine yollanan yaşlıların kimselerin anlatmaya cesaret edemediği yaşamlarına ayna tutuyor. Roman kahramanlarının hem “tanıdık” hem de “bizden” hikâyeleri, okurları kâh güldürüyor kâh hüzünlendiriyor.

Paco Roca Hakkında

1969’da Valencia’da doğdu. Karikatürleri, illüstrasyonları ve grafik romanlarıyla tanınan İspanyol sanatçı, Kırışıklıklar ile dünya çapında ün kazanmıştır. Kırışıklıklar, 2011 yılında Ignacio Ferreras tarafından animasyon filme de uyarlanmış, 2012’de En İyi Animasyon Film ve En İyi Uyarlama dallarında Goya Ödülü de dahil olmak üzere pek çok ödül almıştır.

edebiyathaber.net (6 Haziran 2018)

Yorum yapın