“Yaratılış mı Evrim mi?”: Bilim insanları yaratılışçılığı tartışıyor

Haziran 21, 2017

“Yaratılış mı Evrim mi?”: Bilim insanları yaratılışçılığı tartışıyor

Andrew J. Petto ve Laurie R. Godfrey’nin derlediği “Yaratılış mı Evrim mi?: Bilim İnsanları Yaratılışçılığı Tartışıyor”, Şeyma Eren, Çağatay Tarhan, Önder Kılıç çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bu olağanüstü çalışma, Kevin Padian, John R. Cole ve Wesley Elsberry gibi kendi alanlarının en önemli savunucuları tarafından kaleme alınmış on altı parlak denemeyle, evrim karşıtlığını incelemektedir.

Yaratılışçılığın tarihini gözler önüne seren bu güçlü seçki, evrim karşıtları tarafından kullanılan en yeni taktikleri boşa çıkarmakta, evrim karşıtı itirazlarına dini ve politik temeller bulan bu kişilerin fikirlerini çürütmekte ve okurlara evrim bahsinde bilimsel kanıtlar sunmaktadır.

Evrim kuramının yeni biyokimyasal ve moleküler biyolojik verilerle desteklenmesi yaratılış düşüncesini savunan bilim insanlarını yeni ve inandırıcı kuramlar geliştirmeye yöneltmiştir. Bilim insanlarını artık, “Dünya altı günde yaratıldı” diyerek inandırmak mümkün değil. Akıllı Tasarım düşünürlerine karşı evrim yanlıları bilimsel deliller sunmaktalar. Bu kitap bu delillerin ışığında Evrim ve Akıllı Tasarım düşüncelerinin irdelenmesini sağlamakta; öğrenciler, öğretmenler ve konuya ilgi duyanlar için önemli bir kaynak…

“Yaratılışçılık karşıtı alanın en büyük isimleri tarafından yazılmış, ciddi ve kapsamlı denemelerden oluşan bir seçki…”

Publishers Weekly

“Yaratılışçılığın yanlışlarını anlamak isteyenler açısından paha biçilmez bir çalışma…”

Glenn Branch, BioScience

“Akıllı Tasarım hareketini anlamak isteyenler için faydalı bir kaynak kitap; şiddetle tavsiye edilir.”

Bruce E. Fleury, Choice

İlk 16 sayfa için>>>

Andrew J. Petto

Wisconsin-Milwaukee Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü’nde anatomi ve fizyoloji alanında öğretim görevlisidir ve Reports of the National Center for Science Education’da editörlük yapmaktadır. 30 yıldan fazla süredir kamu eğitimi alanında son derece aktiftir; özellikle evrim eğitimi, öğretmenler için profesyonel gelişim programları, 6.-12. sınıf öğrencileri ve lisans öğrencileri için özel yaz araştırma programları yürütmektedir. Birçok Birleşik Devletler eyaletinde ve Güney Afrika’nın Western Cape bölgesinde yaşam bilimleri ve evrim alanındaki bilim eğitimi standartları için danışmanlık yapmıştır. Mevcut araştırması, üniversitelerdeki genel eğitim dersleri içeriği çerçevesinde, evrim gibi temel ilkelerin öğrenciler tarafından nasıl öğrenildiği üzerine odaklanmıştır.

Laurie R. Godfrey

Massachusetts-Amherst Üniversitesi’nde antropoloji profesörüdür ve Science Confront Creationism’in orijinal baskısının editörüdür. Araştırma alanı insan olmayan primatların anatomisi ve evrimidir. Nesli tükenmiş türlerde bireysel gelişimin davranış ve “yaşam öyküsü stratejileri” ile ilgili sağladığı ipuçları üzerine çalışmaktadır. Geçmişte yaşamış primatların komünitelerini tamamiyle yeniden yapılandırabilmek amacıyla, nesli tükenmiş hayvanların davranışlarını ve “yaşama biçimlerini”, aynı zamanda günümüze geçişlerini yeniden yapılandırmak için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Asıl uzmanlık alanı Madagaskar lemurlarıdır ve meslektaşlarıyla birlikte birkaç onyıldır yakın zamanlı “megafauna” (dev lemurların da dahil olduğu) yok oluşlarını daha iyi anlamak üzere Madagaskar’da saha çalışmaları yapmaktadır.

edebiyathaber.net (21 Haziran 2017)

Yorum yapın