“Yaratıcılık – Aklımızın Sınırlarını Aşmak” raflarda

Şubat 15, 2018

“Yaratıcılık – Aklımızın Sınırlarını Aşmak” raflarda

Selçuk ve Yeşim Erez’in “Yaratıcılık – Aklımızın Sınırlarını Aşmak” adlı kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kitapta, yaratıcılık nedir, tek mi birden fazla alanı mı kapsar, kişilik özellikleri, zeka, ırk, cinsiyet farkı, etnik köken gibi farklılıklar yaratıcılık üzerinde ne kadar etkilidir, sonradan öğrenilebilir mi, nasıl ölçümlenebilir gibi sorular çarpıcı örneklerle yanıtlanıyor.

Yaratıcılık – Aklımızın Sınırlarını Aşmak isimli kitap İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Bilgi ve Toplum dizisinden çıktı. Prof. Dr. Selçuk Erez ve Yeşim Erez’in ortak çalışmasıyla ortaya çıkan kitapta yaratıcılık kapsamlı bir şekilde ele alınırken, bu konuda daha önce öncülük yapmış bilim insanlarının çalışmaları temel alınıyor.

Yedi bölümden oluşan kitapta yaratıcılık, yaratıcı düşüncenin oluşma evrelerinden sınıflandırılmasına, kuramlardan yaratıcılığı etkileyen faktörlere, sinir sisteminin, zeka ve beynin yaratıcılıkla ilişkilerine kadar birçok farklı başlık altında inceleniyor.

Yaratıcılık öğrenilebilir mi sorusu cevaplanırken birden çok alanda yaratıcılığını kanıtlamış Leonardo da Vinci, Orhan Pamuk, Francis Galton gibi isimlerin eserleri ele alınıyor. Kitap, yaratıcılığı olumlu veya olumsuz etkileyen faktörleri nedenleriyle birlikte işliyor. Kristof Kolomb, J.K Rowling, Henry Ford gibi isimler kişilik özellikleri üzerinden değerlendiriliyor. Kitapta yaratıcılık; mizah, edebiyat, görsel sanatlar, müzik gibi birçok disiplinle ilişkisinden, yaratıcılığa yol açan özelliklerin nasıl ölçümleneceğine kadar farklı perspektiflerden inceleniyor. 

Bilim insanlarının geliştirdikleri yöntemler ve özellikle toplumumuzda, Takiyüddin Efendi’den Hulusi Behçet’e, Hüseyin Avni Lifij’den Nazım Hikmet’e ve İsmail Hakkı Tonguç’a uzanan bir çerçeve içinde yaratıcı niteliklere sahip kişilerin özellikleri de irdeleniyor.

edebiyathaber.net (15 Şubat 2018)

Yorum yapın