Yap+Ye=Mutlu Ol!

Ocak 29, 2012

Yap+Ye=Mutlu Ol!

“Yap+Ye=Mutlu Ol!” adlı yemek kitabında Aydan Üskanat, ” Fransız mutfağının üç sırrı vardır: tereyağı, tereyağı ve tereyağı! Benim mutfağımın vazgeçilmezi ise doğanın vazgeçilmezi zeytinyağıdır” diyor.

Aydan Üstkanat, “Fransız mutfağının üç sırrı vardır” diyor; “Tereyağı, tereyağı ve tereyağı! Bu büyük mutfağın tek malzemesi değildir ama, yaklaşık kırk çeşidiyle Fransız mutfağının lezzet sırrı olan sosların başrol oyuncusudur. Benim mutfağımın vazgeçilmezi ise doğanın vazgeçilmezi zeytinyağıdır. Tabii bunun yanında otları ve taze baharatları sayabilirim. Doğanın bize sunduğu hazineler hepsi.”

Üskanat'ın “Yap+Ye=Mutlu Ol!” adlı yemek kitabı Okuyan Us Yayınları'ndan çıktı. Kitapta yaratıcı kahvaltılıklar, pratik ve lezzetli içecekler, çeşit çeşit sos tarifleri, mezeler, çorbalar, salatalar, anayemekler, hamurişler, tatlılar, tuzlular, kısacası herşey var.

Üstkanat kitabın girişinde şöyle diyor: “Lezzet tutkumun hayatımı ne zaman yönlendirmeye başladığını hatırlamıyorum. Yürümeyi ve konuşmayı ne zaman öğrendiğimi hatırlamadığım gibi. Kesin olarak bildiğim, uzun zamandır hayatımın odak noktasında durduğu. Mutfaktaki yolculuğum hala devam ediyor ve nefes aldığım sürece de devam edecek. İlginç olan, bu merakımın öğrendikçe yatışmıyor, sakinleşmiyor olması. Tam tersine öğrendikçe artan bir tutku bu.

“YAPıyorum ve sevdiklerimle bu yemekleri YErken MUTLU OLuyorum ben!”

Bol bol yemek fotoğrafına yer verilen kitaba ilk bakışta karnınız acıkıyor. Bu lezzetli tariflerden sizin için “biberiyeli muffin” ve bir İspanyol klasiği olan “sangria”yı seçtik.

Afiyetle…

* Biberiyeli muffin (6 adet):

Malzemeler: 2 su bardağı un, 2 adet yumurta, 1 su bardağı süt, 100 gr tereyağı, yarım su bardağı rendelenmiş peynir (tercihen izmir tulumu), 1 yemek kaşığı kurutulmuş biberiye, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat, yarım çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz.

Tereyağını eritin. Yumurta ve sütü blender'da iyice çırparak köpürtün. Un, kabartma tozu, tuz, toz şeker, biberiye ve karbonatı bir kapta karıştırıp yumurtanın üzerine ilave edin. El çırpıcısı ile kısa süre karıştırın.

En son peynir rendesini de ekleyip malzemeler karışınca, bir parmak boşluk kalacak şekilde yağlanmış 6 adet orta boy muffin kabını doldurun. 200°C'de ısıtılmış fırında 40 dk pişirin.

Not: Silikon kalıp kullanıyorsanız yağlamanız gerekmez.

* Sangria:

Malzemeler: 1 İt kırmızı şarap, 1 adet elma, 1 adet portakal, 1 adet şeftali, 2 adet limon, 1 şişe gazoz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, bir avuç taze nane.

Kırmızı şarabı buzdolabında soğutun. 1 limonun suyunu sıkın. Elma, portakal, diğer limon, şeftali ve naneyi yıkayın. Tüm meyveleri dilimleyin.

Bir sürahiye limon dilimlerini, limon suyunu ve şekeri koyup tahta bir kaşıkla biraz ezin. Üzerine tüm meyveleri koyup kırmızı şarabı ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak gazozu ekleyin ve taze nane yaprakları ilave edip bol buz küpleri koyarak servis yapın.

Kaynak: bianet.org

Yorum yapın