Yaprak döker bir yanımız

Temmuz 26, 2013

Yaprak döker bir yanımız

Arthur Schopenhauer’un “Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar” adlı kitabı bu kez Aylak Adam Yayınları tarafından yayımlandı. 

Çeşitli yayınevlerinin yayımladığı bu önemli kitabın “mutsuzluk” üzerine olduğunu öne sürülebilir. Felsefenin en derin köşelerini, en anlaşılmaz denilen yanlarını çok az düşünür Schopenhauer kadar açık ve anlaşılır bir şekilde anlatmayı başarmıştır. 20. yüzyılı etkileyen bir başka önemli filozof olan Friedrich Nietzsche’nin “Ona çok şey borçluyum,” dediği Schopenhauer, bir yandan modern felsefenin yapıtaşlarını sağlamlaştırırken, diğer yandan onun mezarını kazmıştır. Gücünü de buradan alan ünlü filozofun, Parerga ve Paralipomena adlı eserinin Aforizmalar bölümünden seçilmiş parçaları, Güven Savaş Kızıltan’ın özenli ve nitelikli çevirisiyle okumak mümkün. Bu önenmli yapıt, sizi hem büyük bir filozofla hem de Schopenhauer felsefesiyle tanıştıracaktır…

“Mutluluğumuz ve mutsuzluğumuz açısından son çözümlemede önemli olan, bilincin ne ile doldurulmuş ve meşgul edilmiş olduğudur. Bu noktada, tümü bakımından her saf entelektüel uğraş, bu uğraşa yeteneği olan zihne, içinde başarının ve sarsıntılarıyla, eziyetleriyle başarısızlığın sürekli yer değiştirdiği gerçek yaşamdan daha çok yarar sağlayacaktır.”

edebiyathaber.net (26 Temmuz 2013)

Yorum yapın