Yan Lianke’den “Lenin’den Öpücükler”

Nisan 9, 2015

Yan Lianke’den “Lenin’den Öpücükler”

lenindenÜnlü Çinli yazar Yan Lianke’nin başyapıtı sayılan “Lenin’den Öpücükler” Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlandı.

Balou dağlarının eteklerindeki gözlerden uzak bir köyde kendi hallerinde yaşayıp giden Çinli köylülerin tüm geçim kaynakları yaz mevsimi ortasında patlak veren yedi günlük bir kar fırtınası yüzünden mahvolur. Bunun üzerine Komünist Parti’nin atadığı yöneticilerden biri, çaresiz kalan köylülere para, kendisine ise makam kazandıracak kazançlı bir planla çıkagelir. Nüfusunun büyük bölümü engellilerden oluşan bu köyün sakinleri arasından, bir yaprağın düştüğü yeri çıkardığı sesten anlayabilen kör kız veya ayağını şişeye sokup yürüyebilen felçli çocuk gibi özel yeteneklere sahip olanlarla bir gösteri topluluğu kurulmasını öngören planın asıl hedefi ise Rusya’nın satılığa çıkardığı Lenin’in mumyalanmış naaşını getirtip turistik bir anıtmezarda sergileyebilmektir. Gelgelelim, kapitalizm ile komünizm arasında tuhaf bir nikâh kıymaya çalışan bu özel yetenekler topluluğunun elde ettiği başarının çok ağır bir bedeli olacaktır.

Yeni nesil Çinli yazarlar arasında sivri dilliliğiyle ön plana çıkan ödüllü yazar Yan Lianke’nin başyapıtı Lenin’den Öpücükler, toplumsal eleştiri ile hicvi üstün bir edebi dilin içinde eritiyor.

Yan Lianke

1958 yılında Çin’in Henan eyaletinde dünyaya geldi. Ailesinin de teşvikiyle üniversiteye gitmek yerine orduya katıldı. İlk dönem yazılarında orduda geçirdiği askeri hayatın izleri görülmekle birlikte, sivil hayata döndükten sonra yazdığı romanların ve kısa öykülerin odağına kırsal hayatı ve köylüleri aldı.
Çin devleti ve toplumsal yapısına yönelik sivri dilli eleştirileri nedeniyle Lianke’nin yazdığı iki roman Çin hükümeti tarafından yasaklandı, pasaportuna el konularak üç yıl boyunca yurtdışına çıkmasına izin verilmedi. Fakat Lianke karşılaştığı tüm baskılara rağmen hükümetin sansür uygulamalarıyla yazarlar üzerinde bıraktığı etkiyi cesurca eleştirmekte asla vazgeçmedi.

2014 yılında Kafka Ödülü’ne layık görülen Lianke, halen Pekin’de yaşamaktadır. Lenin’den Öpücükler, romanları çeşitli dillere çevrilen yazarın Türkçedeki ilk kitabıdır.

edebiyathaber.net (9 Nisan 2015)

Yorum yapın