Yalnızlar Mektebi fantastik diyarlarda

Nisan 2, 2015

Yalnızlar Mektebi fantastik diyarlarda

ym12İki aylık edebiyat/kültür-sanat dergisi Yalnızlar Mektebi fantastik diyarlara yelken açıyor. “J.R.R. Tolkien ve fantastik edebiyat” temalı 12. sayısıyla raflardaki yerini alan dergi yine dolu dolu 56 sayfa.

Dünyanın en çok okunan eserlerinden Yüzüklerin Efendisi’nin yaratıcısı Tolkien ve onun izleğinde ilerleyen fantastik edebiyatın konu edildiği bu sayıda, Mektep Sohbetleri’nin konuğu yerli fantastik edebiyat denince akla ilk gelen isimlerden Barış Müstecaplıoğlu oluyor. Yüzüklerin Efendisi ve Yerdeniz serileri başta olmak üzere pek çok fantastik eseri dilimize kazandıran Çiğdem Erkal İpek, fantastik edebiyat denince aklına gelenleri anlatırken sinema eleştirmeni ve çevirmen Sevin Okyay, Tankut Yıldız ve Oğuzhan Aydın’la sohbetinde yine başka bir kült eseri, Harry Potter serisini her yönüyle ele alıyor. Zombistan ve Şafak Ayazı çizgi-romanlarının yaratıcısı Cem Özüduru ise bir korku hikayesiyle bu sayının konuğu oluyor.

Cem Evrim Aslan Tolkien eserlerinde mitoloji ve efsanelerin izini sürerken Yasemin Yılmaz yazarın Masallar Üzerine adlı denemesinden yola çıkarak fantazya ve sanat ilişkisini inceliyor. Şairane dili ve epik şiirleriyle de okurun gönlünde taht kuran Tolkien’in iki şiiri ise Öznur Özkaya’nın çevirisiyle dergide yer alıyor. İlkay Atay, nesnel olan ile fantastik arasındaki benzerlikleri ele alırken, Erinç Büyükaşık fantastik edebiyatın yerel motiflerini ve büyülü gerçeklikle ilişkisini irdeliyor. Merve Kırman, okuru, vampirler dünyasının pek bilinmeyen karakterleri ile tanıştırırken ise Tankut Yıldız bir janr olarak fantastik edebiyatı konumlandırmanın gerekliliğini anlatıyor. Bu sayıda Fanzin Sohbetleri’nin yerini alan Portal Sohbetleri’nin konuğu ise yıllardır interaktif yayın hayatını sürdüren FRPNET oluyor.

Her zaman olduğu gibi mektep öğrencilerinin şiir ve öyküleriyle zenginleşen Yalnızlar Mektebi’nin bu sayısında hemen hemen tüm öyküler fantastik izler taşıyor. Yalnızlar Mektebi’ne Mordor’dan olmasa bile Türkiye’nin pek çok ilinden ulaşmak mümkün!

edebiyathaber.net (2 Nisan 2015)

Yorum yapın