“Yakup Kadri’nin romanları günümüz koşullarında yeniden okunmalı”

Aralık 11, 2015

“Yakup Kadri’nin romanları günümüz koşullarında yeniden okunmalı”

1449736792_EZ5B6403İstanbul Aydın Üniversitesi’nin düzenlediği ”Milli Mücadelede Yakup Kadri Karaosmanoğlu” konulu etkinlikte konuşan şair Ataol Behramoğlu, Yakup Kadri’nin romanlarının günümüz koşullarında yeniden okunması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Kuruluştan Cumhuriyet’e Kişiler ve Olaylar” üst başlıklı konferans dizisinde bu hafta, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in kuruluşu sürecindeki etkin yazarlardan ve Atatürk ile İsmet İnönü’nün en güvendiği aydınlardan biri olarak gösterilen Yakup Kadri Karaosmanoğlu ele alındı.

Konferansın konuşmacısı olan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Rus Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ataol Behramoğlu, yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun günümüz koşullarında, yeniden okunması gerektiğini vurgulayarak; “Yakup Kadri’nin günümüz koşullarında yeniden okunması gerektiğini düşünüyorum. Kimliğini yitirmek üzere olan bir toplumda bu konuyu 19.yy sonları ile 20.yy başlarının toplumsal süreçlerinde, bu değerli yazarı gözden geçirip tartışmak için,”dedi.

Konuşmasında Rus edebiyatından kısa bilgiler de veren Behramoğlu, Türk ve Rus edebiyatının karşılaştırmasını da yaparak, “Yazarlar yaşadıkları toplumu yansıtırlar eserlerinde. Türk toplumunu anlamak için Türkiye tarihini ve edebiyatını okumak lazım, günümüzün siyasetçileri bu konuda çok eksikler. Aydınlar ve toplum arasında büyük kopukluk var,” diyerek günümüz genç toplumunda okuma alışkanlığının düşük olduğunu söyledi.

Ataol Behramoğlu konuşmasının sonunda yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun önemini şöyle anlattı:

“Yakup Kadri’nin yazar ya da düşünür olarak eleştireceğimiz, eksik ya da yetersiz bulacağımız yanlar kuşkusuz olacaktır. Fakat hem yitirdiğimiz yazınsal zevkleri tazelemede, hem de bugünkü tartışmaların hiç de yeni şeyler olmadıklarını görmede Yakup Kadri’nin bize yardımı olacaktır.”

edebiyathaber.net (11 Aralık 2015)

Yorum yapın