William Golding’in son romanı “Çatal Dil” Eski Yunan’dan bir kadının hikâyesi

Eylül 4, 2015

William Golding’in son romanı “Çatal Dil” Eski Yunan’dan bir kadının hikâyesi

catal-dil-753847-Front-1Nobel Ödüllü yazar William Golding’in son romanı Çatal Dil Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nden çıktı.

İngiliz yazar William Golding, her ne kadar “bugünün dünyasında insanlık durumunu aydınlatan” romanlarıyla Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülse de, son romanı Çatal Dil’de bizi eski Yunan dünyasına götürür. MÖ birinci yüzyılda, Romalıların Yunan şehirlerini ele geçirmek üzere olduğu bir sırada, zenginliğini ve nüfuzunu yitirmekte olan kutsal Delphi şehrinde Apollon adına kehanette bulunmak üzere Pythia olarak seçilen bir genç kızın hikâyesini anlatır.

Arieka adlı bu genç kız, Apollon’un yeryüzündeki sesi olarak, tanrının hizmetinde geçirdiği yıllar boyunca Delphi’nin çöküşüne ilk elden tanıklık edecektir. Yaşlılığında geçmişe dönerek, sevgisiz bir ailede geçen çocukluğunu, psişik güçlere sahip bir bakire olarak Yüksek Rahip İonides tarafından Delphi’de üstleneceği rol için seçilişini, tanrılara karşı ikircikli tavrını ve hayatının bilicilikle geçen altmış yılını gözden geçirir.

Bu son romanını tamamlayamadan yaşama veda eden Golding, Çatal Dil’de bizi mazlum ama bağımsız ve olağanüstü sahici bir kadın karakterle tanıştırırken, eski Yunan dünyasını da capcanlı bir atmosfere büründürür.

William Golding

1983’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Golding, Cornwall’da dünyaya geldi. Marlborough Grammar School’da ve Oxford’daki Brasenose College’da eğitim gördü. 1940’ta İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne katıldı. Alman savaş gemisi Bismarck’ın batırıldığı harekâtta bulundu. İlk romanı Lord of the Flies (Sineklerin Tanrısı) birkaç yayıncı tarafından reddedildikten sonra 1954’te yayımlandı. Büyük ilgi gören roman 35 dile çevrildi. Rites of Passage (1980) adlı romanıyla Booker Ödülü’nü kazanan yazarın diğer önemli yapıtları arasında The Inheritors (1955), Pincher Martin (1956), Free Fall (1959), The Spire (1964; Kule), Darkness Visible (1979), A Moving Target (1982) ve The Paper Men (1983) sayılabilir.

edebiyathaber.net (4 Eylül 2015)

Yorum yapın