William Golding’in “Deniz Üçlemesi” raflarda

Ağustos 14, 2017

William Golding’in “Deniz Üçlemesi” raflarda

William Golding’in “Deniz Üçlemesi”nin üç kitabı Geçiş AyinleriYan Yana ve Aşağıdaki Yangın Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

On dokuzuncu yüzyıl İngilteresi’nin toplumsal dokusunu oluşturan her sınıftan insanı bir gemide toplayan Nobel ödüllü yazar William Golding, Deniz Üçlemesi’nde demokrasi, özgürlük, kolonileşme, din, ahlak, bürokrasideki yozlaşma, aristokrasi, milliyetçilik gibi kavramları tartışmakla kalmıyor, dönemin entelektüellerinin edebiyat ve bilime yaklaşımlarını da irdeliyor.

Üçlemenin ilk kitabı Geçiş Ayinleri’nde,  vaftiz babasının torpiliyle yerleştirildiği resmi görevine başlamak üzere olan Edmund Talbot’u taşıyan savaş gemisinden bozma köhne yolcu gemisi, İngiltere’den Yeni Dünya’ya varmak üzere demir alır. Bir lord edasıyla güverteye adım atan genç adam bütün yolculuğu günlüğüne kaydeder. Gemiciler, askerler ve göçmenlerle dolu gemide daha ilk günden kaptanla iktidar mücadelesine giren küstah Talbot, su üzerindeki bu küçük dünyanın koşullarını kabullenmeye çalışırken beklenmedik olaylarla karşılaşacaktır. İngiliz sosyal ve sınıfsal yapısına has özelliklerin, güvertenin tümüne ve kamaralara sızdığı bu klostrofobik gemi, bir utanç tiyatrosuna sahne olacaktır.  William Golding’e Booker Ödülü de kazandıran Geçiş Ayinleri, insanın karanlık yönlerini açığa çıkaran, doğruyla yanlışı alaşağı eden, kutsalı parodileştiren olağandışı bir kurgunun, yazarın edebi dehası ve dil işçiliğiyle yoğrulduğu, klasikleşmiş bir eser.

Üçlemenin ikinci kitabı Yan Yana’da kibirli Edmund Talbot’ın yelkenli bir yolcu gemisiyle çıktığı macera devam eder.  Düşmanlığın, ölüm korkusunun, deliliğin ve aşkın sardığı gizemli ve sarsıcı bir deneyime davet eden kitapta, soğuk coğrafyaların insanlarını taşıyan gemi, tropik sularda boğucu sıcak, sis ve kıpırtısız denizle mücadele halindedir. Aynı sulara saplanıp kalmış bir başka gemi daha olduğu ortaya çıktığında ise sinirler gerilir. Diğer gemidekiler dost mudur, düşman mı? Fizik kuralları gereği büyük kütleler durgun suda birbirini çekmeye başlar. İki geminin yan yana gelmesi kaçınılmazdır.

Üçlemenin son kitabı Aşağıdaki Yangın, okuru tarihin en uzun deniz yolculuklarından birinin nasıl nihayete erdiğine tanıklık etmeye çağırıyor. Yolculuğun bu son etabında kahramanımız Talbot geleceğe dair hayallere dalarken, subaylar arasına yeni katılan mucit Teğmen Benét, geminin kırık pruva direğini onarmak için harekete geçer ama bu onarım hiç beklenmedik başka bir tehlike doğuracaktır. Golding’in toplum eleştirisini derin mizah anlayışıyla harmanladığı Aşağıdaki Yangın, sadece dünün değil bugünün sosyal yapı ve kavramlarını sorgulamanın da önünü açıyor.

edebiyathaber.net (14 Ağustos 2017)

Yorum yapın