Wêje û Rexne – Edebiyat ve Eleştiri dergisi yayına başladı

Ocak 9, 2014

Wêje û Rexne – Edebiyat ve Eleştiri dergisi yayına başladı

Wêje û RexneDört aylık Kürtçe edebiyat ve eleştiri dergisi Wêje û Rexne, Diyarbakır’da bir grup Kürt edebiyatı okurunun emekleriyle yayın hayatına başladı. Dergi 2014’ün ilk sayısı ile kitapçılardaki yerini aldı ve okurlarını bekliyor.

Diyarbakır Okuma Kulübü (Kulûba Xwendinê Ya Diyarbekirê) ile Kızıltepe Okuma Grubu’nun (Koma Xwendinê a Qoserê) işbirliği ile ortaya çıkarttıkları bu dergiyi Kürt okurlarına armağan ediyorlar. Bu uzun soluklu çalışmanın ilk sayısında, farklı konular hakkında birçok yazı bulacaksınız. Eleştirmen Haşim Ahmedzade ile yapılan uzun ve detaylı bir röportaj, şüphesiz iyi analizler içeriyor. Özellikle toplum, edebiyat ve Kürt romanı üzerine doyurucu bir röportaj okurlarını bekliyor.

Röportaj dışında, derginin bu sayısının dosya konusu olan “Edebiyatta Yersiz Yurtsuzluk” ile bir çok özgün ve çeviri makale ile konu derinlemesine analiz ediliyor ve bir çok yönden edebiyatın üzerinde yaratıldığı mekan üzerinde duruluyor. Toplam dokuz makaleden oluşan dosyada okuyucu hem dünya edebiyatı üzerine birkaç analiz yazısı hem de Kürt edebiyatında mekanın yaratımına dair çok değerli çalışmalar bulacaktır.

Dosya konusu dışında, klasik ve modern Kürt edebiyatı üzerine de değerli yazılar dergide yer almıştır. Gerek ilk modern metinlerin analizlerine gerekse de günümüz Kürt edebiyatı ile ilgili derinlemesine çalışmalara yer vermiş dergi. Umuyoruz ki bu makaleler değerli ve yaratıcı tartışmalara da öncülük edecektir.

Şimdiden Kürt edebiyatında yeni bir kapı açacak gibi görünen derginin ikinci sayısının dosya konusu “Di Wêjeyê de Avakirina Qerekter û Tîpan (Edebiyatta Karakter ve Tiplerin Yaratımı) olarak belirlenmiştir. Dergi, ikinci ve daha sonraki sayıları için Kürt ve Dünya edebiyatı üzerine her türlü edebî eleştiri, analiz ve araştırma yazılarını beklemektedir. Wêje û Rexne dergisinin sayfaları Kürtçe’nin bütün lehçelerine açıktır. Fakat alfabe olarak sadece Latin alfabesi kullanılacaktır.

İkinci sayı için son yazı gönderme tarihi 10 Mart 2014 ve derginin yayın tarihi ise 1 Mayıs 2014 tür.

İnternet sitesi: www.wejeurexne.com

E-posta: [email protected]

 edebiyathaber.net (9 Ocak 2014)

Yorum yapın