Vivet Pitelon Sparkes’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ocak 9, 2019

Vivet Pitelon Sparkes’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar kendimi bildim bileli benim için ilham kaynağı olmuşlardır. Çocukların geniş hayal dünyaları, dış dünyadan bağımsız yaşadıkları umut dolu hayat, oluş nedenimizi işaret eder diye düşünürüm. Çocuk yaşta her şeyin mümkün olduğu, yaşam şartları ne olursa olsun, yaşam kalitesinin olduğu bir dünyadır bu. Büyüdükçe ve sorumluluklarımız arttıkça biz farkına varmadan, bu dünyadan yavaş yavaş uzaklaşmaya başlarız. Çocuklar için yazdığım hikayeler aracılığıyla, onların hayal güçlerini daha uzun süre yaşatabilmelerini ve ilham almalarını umut ediyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk çocuk kitabı Dede Korkut Hikayeleri’ydi. Bu hikayelerde pek çok kahramanlık hikayesinden bahsedilmesi beni en çok etkileyen taraftır. Halkın içinden kahramanların çıkması, karşılaştıkları zorluklar her ne olursa olsun bir çözüm yolu bulunabilmesi beni çok etkilemiştir.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Evet, tabii ki oldu. Hem Türk yazarlarımızın, hem de yabancı yazarların öyle can alıcı çocuk kitapları var ki… En çok imrendiğim kitaplardan biri Eğer Bir Fareciğe Kurabiye Verirsen serisi. Adeta bizim “Komşu komşu, hu hu…” tekerlememize benziyor.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son Ayşen İnci’nin yazmış olduğu, Gizem İzcileri İstanbul’da kitabını okudum. Kitap tam da zamanımız çocuklarını hedefleyen akıcı bir dille yazılmış. Her bölümde ayrı ayrı, İstanbul’la ilgili merak uyandıran bilgiler verilmiş. Kitabın bölümlerinde bahsedilen İstanbul’un tarihi eserlerini bir bir çocuklarımla gezme fırsatı bulduk. Ziyaret ettiğimiz müze ve yapılarda kitabın nereden bahsettiğini tahmin ederek, kalıcı bilgilere sahip olduk. Tabii bunları yaparken bizi harekete geçiren Ayşe İnci’ye bu vesileyle teşekkürlerimi sunuyorum.

edebiyathaber.net (9 Ocak 2019)

Yorum yapın