Virginia Woolf’u hiç sakallı gördünüz mü?

Şubat 13, 2012

Virginia Woolf’u hiç sakallı gördünüz mü?

Ünlü romancı Virginia Woolf’un Londra’nın entelektüel çevrelerinin oluşturduğu Bloomsbury Grubu ile birlikteyken, takma sakalla İngiliz Deniz Kuvvetleri’ni oyuna getirdiği ortaya çıktı. Woolf’un takma sakallı ilk (belki de tek) fotoğrafı da bu vesileyle yayımlanmış oldu.

İngiliz askeri tarihinin en büyük esprisi olarak değerlendirilen ve ünlü İngiliz kadın yazar Virginia Woolf’un da sakal takıp dahil olduğu şaka, bir asır sonra bir mektupla ortaya çıktı.

Mektuba göre, 7 Şubat 1910’da Bloomsbury Grubu üyesi yazarlar ve ressamlar takma sakallar takıp kaftanlar giyerek kendilerini Etiyopyalı prensler olarak tanıtıyor. Yanlarındaki ‘sivil’ giyimli iki kişiyi ise Dışişleri Bakanlığı görevlisi olarak gösteriyorlar. Böylece ekip İngiliz Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi olarak bilinen HMS Dreadnought’a girmeyi başarıyor.

Ya sakal düşerse

Aslında İngiliz Deniz Kuvvetleri’nin, bir grup tarafından oyuna getirildiği yıllardan beri efsane gibi anlatılıyordu ama işin içinde Virginia Woolf’un da bulunduğu bilinmiyordu. Oyun planını hazırlayan Horace de Vere Cole tarafından yazılan mektup ve gün ışığına çıkan fotoğraf, ressam Duncan Grant ile romancı Virginia Woolf’un da ekipte yer aldığını gösteriyor. Üstelik gemideki subaylardan birisi Virginia Woolf’un yeğeni ama o bile takma sakallı Woolf’u tanımıyor.

Etiyopya heyeti, resmi törenle karşılanıyor, şereflerine yemek düzenleniyor ve hatta Afrika ezgilerinin bulunduğu bir de müzik gösterisi yapılıyor. Mektuba göre, bütün bunlar yapılırken, gruptakilerin en büyük korkusu, takma sakallarının düşmesinden başka bir şey değildir…

Sefa Kaplan

Kaynak: Hürriyet (13 Şubat 2012)

Yorum yapın