Venedik’te iki ünlü edebiyat uyarlaması

Eylül 4, 2019

Venedik’te iki ünlü edebiyat uyarlaması

Venedik Film Festivali’nde önceki gün iki edebiyat uyarlaması seyirci karşısına çıktı. Bu filmlerden bir tanesi Pietro Marcello’nun imzasını taşıyan Jack London uyarlaması ‘Martin Eden’ diğeri ise Václav Marhoul’un yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Boyalı Kuş’

76. Venedik Film Festivali’nde beklenen iki edebiyat uyarlaması dünya prömiyerlerini yaptı. Bunlardan ilki aynı zamanda ya-rışmadaki İtalya yapımı filmlerden biri olan ve Pietro Marcello’nun imzasını taşıyan Jack London’ın kült eserinden uyarladığı ‘Martin Eden’dı. Daha önce deneysel bir sinema dilinin öne çıktığı ‘Bella e perduta’yla (2015) tanınan yönetmen Marcello, filminde London’ın işçi sınıfından çıkan, zengin bir kıza âşık olup yazmaya başlayan kahramanını belirsiz bir dönemin İtalya’sına taşıyor.

Festivaldeki diğer edebiyat uyarlaması ise Jerzy Kosinski’nin ünlü kitabı ‘Boyalı Kuş’a aitti. Polonya yapımı, Václav Marhoul’un imzasını taşıyan yapım, Kosinski’nin II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi bir çocuğun başına gelen korkunç olayları anlatan sert metnini sadık bir uyarlamayla beyazperdeye taşıyor. Siyah beyaz bir görüntü yönetiminin tercih edildiği film, kitabın sertliğini yumuşatmadan ancak çok dikkatli sahnelendiği için kopuklaşan sahnelerden oluşuyor.

Kaynak: Milliyet (4 Eylül 2019)

Yorum yapın