“Uzatmalı Tatilde Okumaya ve Öğrenmeye Devam…” | Mehmet Özçataloğlu

Eylül 14, 2015

“Uzatmalı Tatilde Okumaya ve Öğrenmeye Devam…” | Mehmet Özçataloğlu

mehmet-ozcataogluOkulların açılmasının ötelendiğini açıklarken Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı, bir ifade kullanmıştı. “Çocuklarımız bol bol kitap okusunlar.” Bence de okusunlar. Ama doksan gündür tatilde olan ve yine tatil içerisinde de bol bol kitap okuyan çocuklar da sıkıldı artık. Hâlâ iki hafta gibi bir süre var önlerinde. Arkadaşlarına kavuşmak için sabırsızlanıyorlar. Bu iki haftalık süreyi daha farklı geçirmeleri için iki kitap önereceğim bugün onlara.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan yayımlanan “Hızlı Öğrenelim” başlıklı iki kitap. İlki “İcatlar/ 30 Dâhiyane Fikir.” Yaratıcı çocuklar için kolay projeler olarak sunuluyor kitap. Yazarı Dr. Mike Goldsmith, çeviren Ali Berktay. Öncelikle belirteyim ki, kitabın baskı kalitesi iyi, cildi, kapak dizaynı özel tasarlanmış. Kapağı açıyoruz ve iç kapakta ilgi çekici bir karşılama var çocuklar için. Beş küçük ve çarpıcı başlık; “OKU/İcatlar hakkında hızla okunacak şaşırtıcı 30 özet, ÖĞREN/En önemli icatlar dünyanın çehresini nasıl değiştirdi?, KEŞFET/Tuvalet sifonundan nükleer reaktöre kadar tüm icatlar, ANLA/Uydular, ağrı kesiciler, buharlı trenler ve internet, GÖR/İcatlar sayesinde dünyada neler değişti?

İçeriğe doğru yol aldığımızda bizi ara başlıkların karşıladığını görüyoruz. “Hayatı Kolaylaştırmak”, “İletişim”, “Yolculuk”, “Bulmak”, “Tıp”, “Endüstri” bu ara başlıklar. Her bir konu başlığı için bir sözlük mevcut. Ve yine her bir başlık için alt konu başlıkları. Alt konu başlıkları 30 saniyede bilgilendirilecek şekilde anlatılmış. 3 saniyelik bir özet ki bu da sözcüğün tanımı niteliğinde. Ve çocukların en çok ilgisini çekeceğini düşündüğüm 3 dakikalık projeler. Yine her alt başlık için bu 3 dakikalık projeler tasarlanmış. Uzayan ve sanırım artık sıkmaya başlayan yaz tatilinde çocukların keyifli zaman geçirmelerini sağlayabilir “İcatlar/30 Dâhiyane Fikir.”

Sözünü etmek istediğim bir diğer kitap da Mitoloji. Bu kitabı Anita Gameri yazmış, yine Ali Berktay dilimize çevirmiş. “Tüm dünyadan 30 olağanüstü mit” diye sunularak çocuklarla buluşturulması hedeflenmiş. Bir önceki kitapta gördüğümüz özenli baskı ve farklı tasarımı bu kitapta da görebiliyoruz. Beş başlığı burada da bir görelim. “OKU/Dünya mitolojisinin ünlü örnekleri, ÖĞREN/Eski halklar yaşadıkları dünyanın gizemlerini nasıl açıklıyorlardı?, KEŞFET/Tanrılar ve tanrıçalar, canavarlar ve kahramanlar, arayışlar ve serüvenler, ANLA/Afrikalı ve Aborjinlerden Antik Yunanlara ve Amerikan yerlilerine kadar geniş bir yelpazede çok eski inançlar, YAP/Tüm kitaba serpiştirilmiş halde bulacağın hızlı araştırmaları yap. Teknik olarak ilk kitabın içeriği ile aynı tekniğe sahip bir kitap Mitoloji. “Yaratılış Mitleri”, “Tanrılar ve Tanrıçalar”, “Kahramanlar ve Hilebazlar”, “Arayışlar ve Serüvenler”, “Yer, Su ve Gök”, Yaratıklar ve Canavarlar” ara başlıklar. Tabi yine alt başlıklar bu kitapta da var.

Mitoloji önemlidir çünkü yazıdan önce neler yaşanmış, nasıl yaşanmış bu alan sayesinde öğrenebiliyoruz. Binlerce yıl önce insanlar, çevrelerindeki dünyayı anlamlandırmak adına öyküler anlatmışlardır. İşte bu öykülere biz mit diyoruz. Şu anda dinlediğimiz mitler bize inandırıcı değilmiş gibi, bir hayal ürünü gibi gelse de eski insanların inançlarının, tapındıkları tanrıların hakkında hikâyeler olduğunu unutmamalıyız. İşte bu kitapta da tüm dünya kültürlerinden seçilmiş mitler, geleneksel efsaneler anlatılıyor. Çok güzel ve çok renkli resimler eşliğinde. Mitlerin kolayca okunan özetlerine canlı bilgi öbekleri, mitolojiyle ilgili gerçekler, eğlenceli minik testler ve araştırmalar eşlik ediyor.

Mitolojiye yeni başlayacak olan çocuklar için ilgi çekici bir kitap. Tatilin uzatmalarında canınızı çok sıkmayın, sabırsızlanmayın çocuklar. Okumaya ve öğrenmeye devam. İcatlar ve Mitoloji sizi bekliyor…

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (14 Eylül 2015)

Yorum yapın