Uwe Timm’den tutkuya ve ayrılığa dair bir roman: “Kuş Çayırı”

Şubat 12, 2016

Uwe Timm’den tutkuya ve ayrılığa dair bir roman: “Kuş Çayırı”

kus cayiriUwe Timm’in “Kuş Çayırı” adlı romanı Ayça Sabuncuoğlu çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir başkası hakkında, derinlere bir yere kazınmış bir fikrimiz vardır. Birden karşımıza birisi çıkar ve bu birisinin bizim kaderimiz olduğunu anlarız.”

Hayatta sahip olduğu her şeyi kaybeden Eschenbach, doğal koruma altında bulunan bir adada kuş bekçiliği yapmaktadır. Dünyadan elini eteğini çekmiş, insanlardan uzakta yaşayıp giderken, günün birinde adaya gelen bir telefonla sarsılır. Eschenbach şimdi bir yandan da hatıralarla boğuşmak zorundadır.

Yapıtlarında insanı toplumsal tarihle bir arada kurgulayan Uwe Timm, Kuş Çayırı’nda bu kez salt insana, duygulara odaklanıyor.

Uwe Timm

1940’ta Hamburg’da doğdu. Münih ve Paris’te felsefe ve Alman dili ve edebiyatı öğrenimi gördü. 1967-1968 arasında Alman Sosyalist Öğrenci Birliği’nde yer aldı. 1971’de “Wortgruppe München”ı kurdu ve edebiyat dergisi Literarische Hefte’nin editörlerine katıldı. 68 kuşağının önemli temsilcilerinden olan Uwe Timm’in, kendisinin de yer aldığı Alman öğrenci hareketini anlattığı ilk romanı Sıcak Yaz, 68 olaylarının en önemli tanıklığı olarak değerlendirildi. Timm, çağdaş Alman edebiyatında sömürgecilik sonrası akımın da temsilcisi oldu. 1978’de yayımladığı ve Namibya’da Alman sömürge savaşlarını anlattığı Morenga büyük ilgiyle karşılandı. 1981’de Warwick Üniversitesi’nde, 1991-1992’de Paderborn Üniversitesi’nde ders verdi. Ödüllü çocuk kitapları olan Timm, Darmstadt Alman Dili ve Edebiyatı Akademisi ile Berlin Sanatlar Akademisi üyesidir. 2001 Bavyera Güzel Sanatlar Akademisi Büyük Edebiyat Ödülü, 2001 Tukan Ödülü, 2003 Schubart Edebiyat Ödülü ile 2006 Premio Napoli ve Premio Mondello ödülleri sahibidir.

edebiyathaber.net (12 Şubat 2016)

 

Yorum yapın