“Ütopyayı Hayata Geçirmek: Yeni Şehir Hareketinin Düşünsel Tarihi” yayımlandı

Mayıs 27, 2019

“Ütopyayı Hayata Geçirmek: Yeni Şehir Hareketinin Düşünsel Tarihi” yayımlandı

Rosemary Wakeman’ın “Ütopyayı Hayata Geçirmek: Yeni Şehir Hareketinin Düşünsel Tarihi” adlı kitabı, Ümit Hüsrev Yolsal çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tarih ve Kent çalışmaları kategorilerinde yayınlanan kitap, Fordham Üniversitesi Tarih Profesörü Rosemary Wakeman tarafından kaleme alındı.

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan Ütopyayı Hayata Geçirmek: Yeni Şehir Hareketinin Düşünsel Tarihi adlı kitap raflardaki yerini aldı. Tarih ve Kent çalışmaları kategorilerinde yayınlanan kitap, Fordham Üniversitesi Tarih Profesörü Rosemary Wakeman tarafından kaleme alındı, Ümit Hüsrev Yolsal tarafından Türkçe’ye çevrildi.

Şehirlerin tipik olarak nehirler, denizler, derin bir liman gibi doğal kaynakların veya daha büyük ve gelişmiş şehirlerin yakınlarında ortaya çıktığı, ihtiyaç yerine emirle veya planlamayla kurulan “yeni şehir”ler içinse bunun geçerli olmadığını ifade eden kitap, Batı’daki bölgesel büyüme stratejilerinde önemli rol oynayan yeni şehir hareketinin ayrıntılı bir tablosunu çizerek 1945-1975 arasındaki altın çağında nasıl ulusaşırı bir harekete dönüştüğünü inceliyor. Bu hareketi Doğu-Batı veya Kuzey-Güney kutuplaşmalarını aşan, gerçek anlamda küresel bir fenomen olarak sunarken konumları veya ölçekleri ne olursa olsun, ister tarihe geçmiş ister unutulmuş olsunlar, bu şehirlerin geleceğe dair ütopyacı bir ümidin ve ideal şehre dair bir tasavvurun yeryüzündeki yansıması olduğunun da tekrar tekrar altı çiziliyor. 

Finlandiya’da Tapiola’dan Pakistan’da İslamabad’a, Fransa’da Cergy-Pontoise’dan ABD’de Irvine’e uzanan Rosemary Wakeman, bu kentlerin ütopyacı yönleriyle çağdaş modernleşme ve şehir planlaması hakkında bizlere öğretebileceklerine dair tespitlerde bulunuyor. Düşünce tarihiyle şehircilik tarihini kaynaştıran Ütopyayı Hayata Geçirmek, soyut düşünce akımlarını çelikten ve betondan şehirlere dönüştürme çabalarının izini sürüyor.

edebiyathaber.net (27 Mayıs 2019)

Yorum yapın