“Üstdinleme: Casusluğun Estetik Tarihi” yayımlandı

Mayıs 29, 2019

“Üstdinleme: Casusluğun Estetik Tarihi” yayımlandı

Peter Szendy, “Üstdinleme: Casusluğun Estetik Tarihi” adlı kitap Tellekt yayınları etiketiyle, H. İlksen Mavituna çevirisiyle  okuyucuyla buluştu. 

Tanıtım bülteninden:

Peter Szendy, Üstdinleme: Casusluğun Estetik Tarihi’nde Filistin Eriha’dan yola çıkıp, modern öncesi Avrupa’nın gizli kalmış dehlizlerine dalarak hükmetme ve iktidar tekniklerinin dinleme pratikleriyle ilişkisini sinema, opera ve edebiyattan örneklerle tartışırken, dinleme ile casusluk arasındaki yapısal yakınlığın sınırlarını araştırıyor.

Üstdinleme bir anlamda, günümüz toplumlarının duyma ve işaretleme biçimlerini irdeleyen işitsel bir gözetim arkeolojisi çalışmasıdır.

Müzikolog ve besteci Tolga Tüzün’ün gürültünün güçle ilişkisini gözler önüne serip, iktidar ve sesin işgalci nesne olma niteliğine işaret eden sunuş yazısıyla sunuyoruz.

Franz Kafka’nın kendisini sürekli tehdit altında hisseden ve yuvasının hâkimiyetini kaybedeceği korkusuyla her sese ve gürültüye kulak kesilmiş bir insansı yaratığı anlattığı yarım kalmış öyküsü “Yuva” da bu kitap için Şeyda Öztürk tarafından yeniden çevrildi.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2019)

Yorum yapın