Ünlü yönetmen hayatını kaybetti

Haziran 24, 2020

Ünlü yönetmen hayatını kaybetti

“Batman Forever”, “Flatliners”, “St. Elmo’s Fire” gibi filmlerde imzası olan yönetmen Joel Schumacher hayata veda etti.

80 yaşındaki Schumacher kanserle mücadele ediyordu.

Kariyerine kostüm tasarımcısı olarak başlayan ancak ilk senaryosunu 1976’da yazdıktan sonra yönetmenliğe yönelen Joel Schumacher ilk filmi “The Incredible Shrinking Woman”ı 1981’de çekti.

Schumacher’i 80’li yılların anaakım Hollywood’unda aranan bir yönetmen haline getiren film, başrollerini Demi Moore, Rob Lowe, Judd Nelson gibi genç yıldızların paylaştığı “St. Elmo’s Fire” oldu.

Ardından yine genç oyuncuların rol aldığı vampir filmi “The Lost Boys” ile bir kez daha hit bir filme imza atan Joel Schumacher 1990’lı yıllarda da dikkatleri üzerine çekecekti. Bu dönemden akılda kalan bir diğer filmi de hızla kült statüsüne ulaşan “Flatliners” oldu.

Dönemin en çok satan yazarlarından John Grisham’ın “The Client” (Müşteri) ve “A Time to Kill” (Öldürme Zamanı) adlı romanlarını sinemaya uyarlayan Schumacher o yıllarda gişenin hâkimi olarak da tanınmaya başladı.

Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve Michael Douglas’ın önüne geleni vurmaya başlayan bir adamı canlandırdığı “Falling Down” (Sonun Başlangıcı) 90’lı yıllarda çok ses getiren bir başka Schumacher filmiydi.

“Batman” serisinin Tim Burton’dan sonraki yönetmeni olarak “Batman Forever” ve “Batman & Robin” adlı filmleri de çeken sinemacı bu iki filmle çok parlak eleştiriler almadı ama filmler dünyada çok izlendiği için yine de yapımcıların yüzünü güldürdü.

Andrew Lloyd Webber’in ünlü müzikali “The Phantom of the Opera”nın sinema uyarlamasını yapan Schumacher bir kez daha eleştirmenlerin gazabına uğrasa da film üç dalda Oscar’a aday oldu.

20’den fazla sinema filmine imza atan Joel Schumacher beyazperde için en son 2011’de Nicole Kidman ve Nicolas Cage’in başrollerini üstlendiği “Trespass” (Yakın Tehlike) adlı filmi çekmiş, Netflix dizisi “House of Cards”ın da birkaç bölümünü yönetmişti.

edebiyathaber.net (24 Haziran 2020)

Yorum yapın