Ünlü ödülü kazanan belli oldu

Haziran 16, 2016

Ünlü ödülü kazanan belli oldu

Euronews’tan Yalçın Ademoğlu’nun haberine göre, İspanya’nın Nobel ödülleri olarak kabul edilen Asturias Prensliği 2016 Edebiyat Dalı Ödülü’ne Amerikalı yazar Richard Ford layık görüldü.

Modern Amerikan edebiyatının en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen yazarın ismini 17 kişilik jüriye başkanlık eden Dario Villanueva Prieto açıkladı:

“Tasvirlerinde detaylara verdiği dikkati, karamsar bakış açısını, silik ve olağan insanların hayatları üzerine yoğunlaşmasını hikayelerinde üzüntü ve heyecanla harmanlaması. Tüm bunlar Ford’u günümüzün en derin hikayecilerinden biri yapıyor. Aynı zamanda da Amerikan toplumunu oluşturan birbiriyle çakışan hikaye mozaiğinin yazarı haline getiriyor.”

Mississipi doğumlu Ford’un ilk romanı “The Sportswriter” 1986’da basıldı. Spor gazeteciliğine geçen bir yazarın hikayesinin anlatıldığı roman Time dergisinin hazırladığı en iyi 100 kitap listesinde yer buldu. Romanın devamı niteliğindeki “Independance Day” ise 1996’da okurlarıyla buluştu. Ford bu ikinci romanıyla dünyanın ve Amerika’nın en prestijli gazetecilik ödülü Pulitzer’e layık görüldü. Serinin diğer kitapları The Lay of the Land 2006’da, son bölüm “Let Me Be Frank with You” ise 2014’te okurlarıyla buluştu.

Her sene Asturias Prensliği Vakfı tarafından dağıtılan ödüller edebiyat kategorisinin yanı sıra sanat, sosyal bilimler, spor, uluslararası işbirliği, teknik ve bilimsel araştırma, sağlık hizmeti, edebiyat ile iletişim ve insani bilimler dallarını kapsıyor.

1980 yılından beri verilen ödülleri kazananlar Miro heykelciğinin yanında 50 bin Euro nakit para ödülü de alıyor.

edebiyathaber.net (16 Haziran 2016)

Yorum yapın