Umberto Eco’nun ölmeden önce hazırladığı son seçki yayımlandı

Haziran 13, 2017

Umberto Eco’nun ölmeden önce hazırladığı son seçki yayımlandı

budalaliktanUmberto Eco‘nun “Budalalıktan Deliliğe” adlı deneme seçkisi, Feza Özemre çevirisiyle Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Umberto Eco’nun engin birikiminin süzgecinden geçirerek yorumladığı bir “veda şarkısı” 

Eco kendine has ironik yaklaşımıyla, içinde yaşadığımız dönemin akışkan doğasının anlaşılması ve belki de aşılmasının önünü açacak konulara değiniyor.

Umberto Eco’nun ölmeden önce hazırladığı son seçki olma özelliğini taşıyan ve 2000-2015 yılları arasında kaleme aldığı yazılarından derlenen bu kitap, içinde yaşadığımız dönemin akışkan doğasını yansıtıyor.

“Toplum kavramındaki krize paralel, insanların birbirini bir yol arkadaşı değil de, aksine sakınılması gereken rakipler olarak gördüğü frenlenemeyen bir bireysellik doğar. Bu ‘öznelcilik’, modernitenin temellerine bomba döşemiş ve onu kırılganlaştırıp hiçbir referans noktasının bulunmadığı, her şeyin bir tür akışkanlık içinde eridiği bir konuma sokmuştur.”

Eco kendine has ironik yaklaşımıyla, bu yeni durumun anlaşılması ve belki de aşılmasının önünü açacak konulara değiniyor: İnsanların görünür olma tutkusundan sosyal medyanın toplumu biçimlendirmedeki rolüne, komplo teorisi çılgınlığından James Bond’un meşhur Martini tarifine, ırkçılığın yeni biçimlerinden felsefe ve kitaplara kadar kalemini esirgediği tek bir konu bile kalmıyor.

Budalalıktan Deliliğe, yazarın kimi zaman üzerinde pek düşünmeden geçip gittiğimiz, kimi zamansa anlamak için kafa yorduğumuz ne varsa, engin birikiminin süzgecinden geçirerek yorumladığı bir “veda şarkısı”.

Umberto Eco 

İtalyan göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, denemeci ve romancı. 1932 yılında İtalya’nın Milano kenti yakınlarındaki Alessandria kasabasında doğan Umberto Eco, 1950’li yıllarda İtalyan Radyo Televizyonu RAI’nin kültür programlarını yönetti, 1959-75 arasında İtalya’nın ünlü yayınevi Bompiani’nin edebiyatdışı yayınlar editörlüğünü üstlendi; makaleleri La Stampa, Corriere della Sera, La Repubblica, L’Espresso gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. 1970’lerden 2016’daki ölümüne kadar Bologna Üniversitesi’nde göstergebilim dersleri veren Eco, büyük bir okur kitlesine ulaşan Gülün Adı, Foucault Sarkacı, Önceki Günün Adası, Baudolino, Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi gibi romanlarıyla ve Açık Yapıt, Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti, Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik, Güzelliğin Tarihi, Çirkinliğin Tarihi gibi deneme kitaplarıyla günümüzün en önemli yazarları arasında sayılmaktadır. Kırmızı Kedi’den çıkan diğer kitabı: Genç Bir Romancının İtirafları. 

edebiyathaber.net (13 Haziran 2017)

Yorum yapın