Umberto Eco’dan genç yazarlara tavsiyeler | Javanshir Gadimov

Temmuz 2, 2021

Umberto Eco’dan genç yazarlara tavsiyeler | Javanshir Gadimov

Ortaçağ uzmanı, romancı, akademisyen ve ünlü entelektüel Umberto Eco, gençlerin çoğu zaman kendisine “Bana yazma ile ilgili tavsiye verir misiniz?” şeklinde müracaat ettiğini anlatıyor. Eco ise onlara cevabının, “Benim tavsiyem şöyleydi: Siz onbaşı, çavuş, teğmen ve adım adım bu aşamalardan geçmeden general olamazsınız. Hemen Nobel ödülü almanın hayalini kurmayın. Çünkü bu her türlü edebiyat kariyerini bitirir.” şeklinde olduğunu anlattı. 

Çizim: Alp İz

Umberto Eco, 1977 yılında öğrencilerine akademik çalışmalarında rehberlik edecek “How to Write a Thesis” (Tez Nasıl Yazılır) isimli ince bir kitap yayınlamıştı. Kitap edebiyat öğrencilerine akademik çalışmalarında yardım için hazırlansa da yazma sürecinin birçok aşamalarına değiniyor.

Kitabın bir bölümünde ise Eco öğrencilere yazma ile ilgili tavsiyelerde bulunuyor:

“Siz Proust değilsiniz. Uzun cümleler kurmayın. Eğer aklınıza gelirse onları yazın ve sonra bölün.”

Cummings değilsiniz. Cummings Amerikan avangart şairdi ve bir avangart şair olarak yapması gerekenleri yapardı. Ancak siz avangart şair değilsiniz. Tezinizin konusu avangart şiirler olsa bile.”

Eco ayrıca yazıların sindirilebilir parçalara ayrılması tavsiyesini de şöyle dile getiriyor: “Sık sık yeni paragrafa başlayın. Mantıksal olarak gerekli olan ve metnin akışının gerektirdiği zamanlarda yapın. Ne kadar çok yaparsanız o kadar çok iyi.”

“Siz Hemingway değilsiniz” dercesine Eco öğrencilerine gerektiğinde danışmanlarından yardım isteme tavsiyesini, “Yalnız yaşayan dâhiyi oynamayın.” şeklinde dile getiriyor.

“Hemen Nobel Ödülü almanın hayalini kurmayın” 

Öte yandan Louisiana Kanal’ına bir röportajında Umberto Eco genç yazarlara da tavsiyelerini dile getiriyor.  

Genç yazarların hemen kitap basma aceleciliği şaşkınlıkla karşıladığını belirten Eco, “Biliyorsunuz dahiliğin yüzde 10’u ilham, geri kalan yüzde 90’ı da ter dökmekle oluyor. Ben her yıl kitap yayınlayan romancıları anlayamıyorum. Onlar, 6,7, 8 yıl hazırlık yaparak öyküsü oluşturmanın zevkini kaybediyor.” dedi. 

edebiyathaber.net (2 Temmuz 2021)

Yorum yapın