Uluslararası PEN’den Aslı Erdoğan için kampanya

Eylül 6, 2017

Uluslararası PEN’den Aslı Erdoğan için kampanya

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, Aslı Erdoğan’ın yurt dışına çıkışının kısıtlanmaması için kampanya başlattı.

Yapılan açıklamada, 22 Eylül’de Almanya’nın Osnabrück şehrinde düzenlenecek törende aynı zamanda PEN Onur Üyesi olan Erdoğan’ın da ödül alacağı belirtildi. Ancak, Haziran ayında yurt dışına çıkış yasağı resmi olarak kaldırılan Erdoğan’ın hâlâ İçişleri Bakanlığı’ndan onay beklediği vurgulandı. Ayrıca PEN International’ın internet sitesinde Erdoğan’ın barışçıl eylemlerinden dolayı başlatılan tüm yargılamaların düşürülmesi istenirken, yetkili kişilerin posta ve e-posta adreslerine gönderilmesi için bir itiraz metni paylaşıldı.

Her sene 15 Kasım Tutuklu Yazarlar Günü’nde düzenlediği kampanyaya,  bu sene Türkiye’den Aslı Erdoğan, Mısır’dan Ahmed Naji, Honduras’tan Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroa, İsrail’den Dareen Tatour ve Çin’den Gui Minhai’ya yer veren PEN, 1981 yılından beri yazarların özgürlüğüne dikkat çekiyor.

Aslı Erdoğan, Almanya’da önemli ödüller arasında sayılan Erich Maria Remarque Barış Ödülüne layık görülmüştü.

PEN’in verilerine göre 15 Kasın 2015’ten bu yana geçen süre içinde düşünceleri ve eserleri sebebiyle dünya çapında 35 yazar öldürüldü. Raporda ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal süreci içinde 100’ün üzerinde basın kuruluşunun kapatıldığı, 30 haber sitesinin sansürlendiği, 600’den fazla medya mensubunun basın kartının iptal edildiği ve 29 yayınevi hakkında kapatılma kararı alındığına yer verildi. Bu yıl Türkiye’den Aslı Erdoğan için dayanışma çağrısı yapan PEN, 24 Ekim 2016 tarihinden beri Türkiye’de 135 gazetecinin tutuklu olduğuna yer verdi.

edebiyathaber.net (6 Eylül 2017)

Yorum yapın