Uluslararası İstanbul Şiir Festivali 11-16 Kasım arasında

Ekim 10, 2015

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali 11-16 Kasım arasında

siirfestivaliUluslararası İstanbul Şiir Festivali, 11-16 Kasım arasında yapılacak. Festivalin açılış töreni 11 Kasım Çarşamba 19.00’da Tepebaşı Pera Palas Jumeirah’da düzenleniyor.

Aynı gün Kadıköy Moda Sahnesi’nde, 14.00’te doğumunun 100. yılı münasebetiyle Melih Cevdet Anday ve yakında yitirdiğimiz Gülten Akın’dan şiirlerin sunulacağı bir program yer alıyor. Şiirleri ünlü oyuncular Mert Fırat ve Ezgi Coşkun seslendirecekler.

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali’ne 10’u yurtdışından olmak üzere toplam 18 şair katılıyor. Festivalde bu yıl engelli şiirseverler de unutulmadı: “Şiir İşaretleri” adı altında özel bir şiir etkinliği düzenleniyor. Yerli ve yabancı şairlerin katılımıyla, 12 Kasım’da Küçükçekmece Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi’nde yapılacak olan etkinlik 15.30’da.

Her sene farklı bir ülke şiirini “özel tema” olarak belirleyen festivalin bu yılki konuk ülkesi Polonya. Bu program gereğince günümüz Polonya şiirinin 1980 sonrası üç farklı kuşağının en önde gelen temsilcileri olan Marzanna Bogumila Kielar, Milosz Biedrzycki ve Jacek Dehnel İstanbullu şiirseverlerle buluşacaklar. Çağdaş Polonya Şiiri hakkında konuk şairlerin anlatımıyla bilgi edinmek isteyenler için 13 Kasım Cuma günü 15.00’te Kadıköy Belediyesi Şehremaneti Tarih ve Edebiyat Kütüphanesi’nde “Konuk Ülke: Polonya” konferansı yapılacak.

Macaristan, festivalde dikkat çeken başka bir ülke: İstanbul Balassi Enstitüsü, 14 Kasım günü saat 19.00’da Macar Kültür Merkezi’nde Macar şairlerin katılımıyla özel bir şiir performans gösterisine imza atacak. Ayrıca, Macar bağımsızlık hareketinin önderi Prens II. Ferenc Rákóczi’in, bir dönem yaşadığı ve sonra Rakoczi Müzesi’ne dönüştürülen Tekirdağ’daki evine Macar şairler Janos Terey, Arpad Kollar ve Balazs Szöllössy konuk olacaklar. 14 Kasım Cumartesi günü 14.00’te başlayacak olan söyleşi ve şiir okuması programına Enver Ercan ve İrfan Yıldız da katılacaklar.

Öne çıkan diğer etkinlikler, 14 Kasım Cuma 16.30’da Eyüp Caferpaşa Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan şiir okuması ve 15 Kasım 19.00’da Sultanahmet Yerebatan Sarnıcı’nda yapılacak “Kapanış Gecesi”. Güner Özkul’un sunacağı “Kapanış Gecesi”nde yirmi kişilik ARS NOVA grubu şef Kübra Şenyayla yönetiminde bir “Akapella Dinleti” sunacaklar.

Festivale katılacak yabancı şairler arasında sosyal konuları ince bir mizah ve argo ağırlıklı bir dille harmanlayan Avustralyalı şair Les Wicks; minimalist ve sözü edilmeyen şeylerin de varlığını güçlü bir şekilde hissettirdiği şiirler kaleme alan Avustralyalı akademisyen, şair ve ressam Kit Kelen; görsel şiirleri, ritmik ve ezgisel üslubu ile bilinen genç kuşak Belçikalı şair, ressam Lies van Gasse; zengin ve renkli ifadesel yeteneği ve hayalgücüyle bilinen Makedon şair Slave Gjorgjo Dimoski yer alıyor. Festivalde ülkemiz şiirinin değişik kuşak ve eğilimlerinden önemli isimler yer alıyor: Hüseyin Ferhad, Enver Ercan, İrfan Yıldız, İsmail Kılıçarslan, Ali Ural, Müesser Yeniay, Ali Ayçil ve Mustafa Akar.

Festival programı için>>>

edebiyathaber.net (10 Kasım 2015)

Yorum yapın