Uluslararası FEMİNİSTANBUL Kadın Şiiri Festival 1-3 Kasım’da

Eylül 30, 2018

Uluslararası FEMİNİSTANBUL Kadın Şiiri Festival 1-3 Kasım’da

Unesco’ya bağlı WFP’nin gözetiminde yapılan Uluslararası Kadın Şiiri Festivali “FeminİSTANBUL” bu yıl 1-3 Kasım tarihleri arasında üçüncü kez düzenlenecek. “Birlikte Çeşitlilik” manifestosuyla yola çıkan FeminİSTANBUL; kadınlığın sorunlarına dair evrensel bir fikir, sanat ve diyalog platformu olma yolunda hızla ilerliyor.

Kadın Şiiri Festivali

Uluslararası FEMİNİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali, adı üzerinde, “kadın şiiri” festivalidir. Yani teması kadındır, kadın sorunlarıdır, kadının her türlü halini içerir. Cinsiyetçi ya da salt feminist bir festival değildir. Dünyada birçok örneği olduğu halde, Türkiye’de bir ilktir. Kadın temalı şiirleriyle, kadın, erkek, LGBT, her dilden, her cinsten, dinden, ırktan ve milletten şair etkinliğe katılıyor.

Dünyanın her yerinden şairler FeminİSTANBUL’a geliyor

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festivalin organizasyon komitesinde Hilal Karahan, Dilruba Nuray Erenler ve Emel Koşar var. 1-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Festival, dünyanın her yerinden gelen şairleri ağırlamaya devam ediyor. Hindistan, Peru, Arap ülkelerinin her biri, İtalya, İspanya, Romanya, Bulgaristan, İngiltere, Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Almanya, Macaristan …dan gelen şairler kendi ülkelerindeki kadınların sorunlarını şiirle dile getiriyor; birlikte çözüm üretmeye çalışıyor ve ulusal kıyafetleriyle şiir okuyorlar.

“Birlikte Çeşitlilik”

İlk defa 2016 yılında düzenlenen organizasyonun manifestosu Anadiline karşı kadın dili” olarak oluşturulmuş; teması edebiyat ve şiirde kadın dilini incelemek üzerine kurulmuş. 2017 yılında Tuzun Sınırları”yla mülteci sorununa değinilmiş ve mülteci şiirleri okunarak bu konuya dikkat konulmuş. Bu yılın teması ise “Birlikte Çeşitlilik”. Temayı Unesco’ya bağlı World Festival of Poetry (Dünya Şiir Festivali) organizasyonun Kıtalararası Direktörü ve Writers Capital Foundation (Kapital Yazarlar Vakfı)’nın Genel Sekreteri olan Hilal Karahan şöyle açıklıyor: “Dünyanın farklı ülkelerinde farklı kadınlık sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Biz kadınlar değişiğiz, farklıyız, çeşitliyiz. Ama temelde hepimiz dünyanın ve insanlığın üretenleriyiz. İnsanlık varsa bizim sayemizde var. Biz kadınların ortak mirası ve ortak özelliği bu çeşitliliktir. Çeşitliliklerimizi kucaklıyoruz. Kadın olmayı kutluyoruz ve bir armağan olarak kabul ediyoruz. İşte bu kutlama için buluşuyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım hep birlikte olmak ümidiyle…”

2018 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi

Önceki yıllardan farklı olarak bir de şiir antolojisi hazırladıklarını belirten Karahan, “2018 Uluslararası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Antolojisi’ne tüm dünyadan 55 şair katıldı. Çevirileri ben, Ayten Mutlu, Mehmet Hakkı Suçin, Volkan Hacıoğlu ve Mesut Şenol yaptık. Dünyada pek çok benzer çalışma olmasına rağmen, Türkiye’de bir ilk oldu. İnşallah bundan sonraki yıllarda da devam edecek.” şeklinde konuştu.

FeminİSTANBUL Direktörü Hilal Karahan Kimdir?

Türk şair, yazar, çevirmen. Operatör Doktor Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı. 2 çocuk anası. Onlarca şiir, deneme ve çeviri kitabı var. Şiirleri pek çok dile çevrildi; İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça, Romence, İtalyanca, Sırpça kitapları basıldı. Uluslararası önemli şiir festivallerinde, kongre ve seminerlerde Türkiye’yi başarıyla temsil eden, bildiri sunan, eserleriyle çok dilli antolojilerde yer alan bir kadın şair.

Kitapları Yaşar Nabi Nayır,Cemal Süreya, M. Sunullah Arısoy, İsmet Kemal Karadayı şiir yarışmalarında ödül aldı. Bunun yanı sıra, uluslararası prestijli şiir ödülleri olan; Unesco’ya bağlı Dünya Barış Enstitüsü’nden “World Icon of Peace” ödülü, İtalya’da düzenlenen Verbumlandi-art “Citta del Galateo” Uluslararası Şiir Ödülleri’nde, İngilizce Şiir dalında birincilik, Kazakistan’da World Nations Writers’ Union, “Pride of the Globe” Uluslararası Kültür Ödülü, İtalya’da düzenlenen “Paestum Poseidonia” XXIV. Uluslararası Şiir Ödülü’nde Yabancı Şiir dalında birincilik aldı.

Türkiye PEN, Edebiyatçılar Derneği ve Türk Dil Derneği üyesi. UNESCO’ya bağlı Dünya Şiir Festivali (WFP) organizasyonunda kıtalararası direktör, Kapital Yazarlar Vakfı’nda (WCF) genel sekreter, Dünya Barış Enstitüsü’nde (WIP) Türkiye elçisi ve Uluslararası Diplomasi ve Adalet Konsülü’nde (ICDJ) Türkiye üyesi. 3 yıldır Uluslararası Feminİstanbul Kadın Şiiri Festivali’ni organize ediyor.

edebiyathaber.net (30 Ekim 2018)

Yorum yapın