Ülker İnce, “Volga’nın Mallarmé”sini anlatıyor

Aralık 20, 2017

Ülker İnce, “Volga’nın Mallarmé”sini anlatıyor

Ülker İnce’nin “Sandalye, kar, kirpikler, lamba…” Dizesi Odağında Gennadi Aygi başlıklı söyleşisi 21 Aralık Perşembe 18:30’da TESAK’ta düzenleniyor.

Günümüzde “Volga’nın Mallarmé”si olarak kabul edilen Gennadi Aygi dünyanın birçok diline tercüme edildi ve yaşayan en büyük şairlerden biri kabul edildi. Şiirleri Sovyetler Birliği döneminde yayınlanamadı, yurt dışında ünlendi. Dedesi bir Şaman olan Hun kökenli bu Çuvaş şair, bütün ideolojik ve bürokratik engellere, sefalete ve yalnızlığa karşın Rus dilinde benzersiz bir şiir yaratmayı başardı; çağdaş şiire biçim ve öz olarak yeni bir soluk kazandırdı.

Aygi’nin Pasternak’la olan yakın ilişkisi “Yönetim”in öfkesine yol açtı ve bu nedenle hayatı karardı. Yazarlar Birliği’nden atıldı. Ama, buna karşın, o dönemde Sovyetler Birliği’nde sığınmacı olarak yaşayan büyük Türk şairi Nazım Hikmet, Polonya’da, bir şiir gecesinde, Sovyet şiirinde ilginç bir yenilik bulunmadığının iddia edilmesi üzerine Gennadi Aygi’nin yurdunda yayınlanamayan şiirlerini okudu ve her zaman onu ve şiirini savundu.

2017-18 etkinlik sezonunda, Aralık-Mayıs ayları boyunca, her Perşembe saat 18.30’da TESAK’ta edebiyatla buluşmalar sürecek.

edebiyathaber.net (20 Aralık 2017)

Yorum yapın