“Uçamayan Kuş Baykuş”: Büyük bir sırrı olan küçük bir kuş

Şubat 28, 2013

“Uçamayan Kuş Baykuş”: Büyük bir sırrı olan küçük bir kuş

Muharrem Buhara’nın gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı, baykuş Düğme Göz’ün hikâyesi “Uçamayan Kuş Baykuş”, uçmaktan korkan bir kuşu anlatıyor. Can Çocuk Yayınları’nca yayımlanan kitabın resimleri Gözde Bitir’e ait.

Yükseklik korkusu olan alaca baykuş Tony’nin hikâyesinden ilham alan Uçamayan Kuş Baykuş, “kahramanımız” Ali Can’ın gözünden anlatılıyor. O bir kahraman, çünkü baykuş Düğme Göz’ü arkadaşlarının da yardımıyla kedilere yem olmaktan kurtarıyor ve hikâye böyle başlıyor. Yetişkinlerin tüm alaylarına rağmen Ali Can ve arkadaşları, Düğme Göz’ün korkusunu anlayıp yardım etmeye çalışıyorlar.

İkinci Bahar, Süper Baba, Sıla gibi dizilerde öykü ve tretman yazarı olarak da görev alan Muharrem Buhara, çocuklar için yazmaya 1982 yılında tiyatro oyunlarıyla başladı. İlk kitabı 1998’de yayımlanan Muharrem Buhara, IBBY (International Board on Books for Young People) Onur Listesi’ne alındı.

“Düğme Göz’le tanışalı tam bir ay oldu. Artık durumu kabullenmiştik. Düğme Göz uçamayan bir baykuştu. Bilimsel açıklamalar, sadece tek bir baykuş için bile olsa, boşa çıkmıştı. Günlerimizi şöyle geçiyordu. Ben, Ömer ve Zeynep okula gidiyoruz, sonra okuldan çıkıp doğruca bizim eve geliyoruz. Biz eve geldiğimizde annemin elinde bir kitap, Düğme Göz’e masal okuyor… Nasıl bir şeyse Düğme Göz de masalı küçük bir çocuk gibi dinliyor. Böyle yani…”

edebiyathaber.net (28 Şubat 2013)

Yorum yapın