TYB’den, İthaki Yayınları’na yapılan fiziki saldırıya kınama

Mart 12, 2016

TYB’den, İthaki Yayınları’na yapılan fiziki saldırıya kınama

ithakiTürkiye Yayıncılar Birliği başkanı Metin Celâl Zeynioğlu imzalı açıklamada, İthaki Yayınları‘na yapılan fiziki saldırı kınandı. TYB tarafından yapılan basın açıklamasında aşağıdaki ifadelere yer verildi:

‘İthaki Yayınları’nın Klasikler dizisinden çıkan Virginia Woolf ‘un “Kendine Ait bir Oda” kitabının başındaki kısa biyografide kullanılan üslup, dil ve yaklaşım nedeniyle sosyal medyada gelişen eleştiri ve tepkiler sonunda saldırı boyutuna vardı. Yayınevinin “Okurlardan gelen tepkiler üzerine, Dünya Klasikleri dizimizin sonraki kitaplarında ve şimdiye kadar yayımlanan kitapların sonraki baskılarında, biyografi sayfasına yer vermeme kararı aldığımızı hem kamuoyuna hem de takipçilerimize saygıyla duyururuz” açıklamasına rağmen tepkiler arttı. Dün akşamüstü yayınevinin Kadıköy’deki bürosu basılıp kapısına kan rengi boya atılıp duvarlara yazılar yazılmış, yayınevi çalışanları can güvenliği endişesi ile büroyu terk etmek zorunda kalmış.

Yayınevleri yayımladıkları kitaplar nedeniyle eleştirilebilir, kınanabilir, protesto edilebilir ama tüm yapılanların barışçı boyutta olması gereklidir. Şiddet, saldırı içeren, cana ve mala kasteden hiçbir saldırıyı onaylamamız mümkün değildir. Hele yapılan iş nedeniyle özür dilendi ve eleştirilen konunun okurların talebi doğrultusunda düzeltileceği belirtildiyse…

Hangi gerekçeyle olursa olsun yayınevlerine, yayınevi emekçilerine yönelik saldırıları hoş görmemiz mümkün değildir.

İthaki Yayınları çalışanlarına geçmiş olsun diyorum.’

edebiyathaber.net (12 Mart 2016)

Yorum yapın