TYB: “Kırmızı Kedi standına yapılan saldırı cezasız kalmasın!”

Kasım 4, 2017

TYB: “Kırmızı Kedi standına yapılan saldırı cezasız kalmasın!”

36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın açılış töreni sürerken, Kırmızı Kedi Yayınevi standında 10 kişilik sivil bir grup o sırada kitaplarını imzalamakta olan Sabahattin Önkibar’a, “Bu kitabı neden yazdın?” diye bağırarak saldırıda bulundu.

Saldırıyı, Türkiye Yayıncılar Birliği, bir basın bildirisiyle kınadı:

“Yazara ve yayınevinin standına yönelik saldırı yayınevi çalışanlarının müdahalesiyle önlenmeye çalışılmış, bu sırada çalışanlardan birkaçı saldırganların şiddeti sonucu yaralanmıştır. Yazar olay sonrası imzasına devam etmiştir. Yayınevi, yarın diğer yazarlarıyla birlikte Önkibar’ın diğer imza saatinde buluşacak ve yazarla dayanışma gösterecektir.

Kırmızı Kedi Yayınevi sahibi Haluk Hepkon, Birliğimizin Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nda da yer verdiğimiz, yayınevinin Kabataş’taki ofisine yönelik yine bir sivil grubun düzenlediği ve yayınevinin camlarının kırıldığı, yazara tehdit mesajları gönderilen saldırıyı hatırlatarak, o saldırganların savcılıktan serbest bırakılmasının yeni saldırılar için teşvik edici olduğunu, bu saldırı da cezasız kalırsa devamında neyle karşılaşacaklarını hayal edemediğini belirtmiştir.

İfade ve yayımlama özgürlüğü ayrımsız bir şekilde herkes için vazgeçilmez ve korunması gereken bir haktır. Bu hakka yönelik yapılan her türlü müdahale ve bu müdahalelere cesaret veren cezasızlık hali, yeni şiddet olaylarını doğurmakta ve cesaret vermektedir.  Yazar ve yayınevlerine yönelik her türlü engelleme ve müdahale, kişisel hakların ötesinde kamusal bir hak olan demokratik bir toplumda yaşama hakkını ihlal etmektedir.

Saldırıyı kınıyor; kitaplara, yayıncılara, yayın faaliyeti ve yayınlama özgürlüğüne yönelik art arda ve organize edildiği anlaşılan bu tür saldırılara seyirci kalınmamasını, gereken cezanın verilmesini talep ediyoruz.”

edebiyathaber.net (2 Kasım 2017)

Yorum yapın